Ut av bobla

SOLDATBLOGG DAG 5: I går kveld rullet jeg ut av porten på Hauerseter leir. Ut av det militære liv og inn i virkeligheten igjen. Det var faktisk sånn det føltes.
Du lever nemlig litt i en boble mens du er inne på øvelse. Vi trer ut av hverdagen og inn i en verden der fokuset er noe helt annet enn jobb, familie og hverdagslige trivialiteter. Nyheter og hendelser passerer mens vi er i uniform, uten at vi får det helt med oss. Iallfall ikke på samme måte som ellers.

– Jeg har ikke snakket med samboeren siden mandag, avslørte en i troppen mens vi satt i feltvogna i den siste innspurten av øvelsen i går. Når jeg tenkte meg om var jeg litt i samme situasjonen selv. Timene og dagene hadde gått i et rasende tempo. Jeg hadde vel hatt to korte samtaler hjem. Snakket litt med kona og barna, men jeg visste egentlig lite om hva de hadde drevet med mens jeg var her.

Leirplassen vår har også ligget utenfor rekkevidde av alskens 3G og 4G-nett, så det har vært vanskelig å følge med på e-post og nyheter. Det svir litt for en som regner nyheter som en av mine basalbehov for å kunne overleve. Men feltlivet gjør at vi må gi avkall på noe. Dessuten er det vrient å lade mobiltelefonen ute i felt. Og vi kjenner jo alle til batterilevetiden til dagens smart-telefoner. Et gjengangertema her i leirområdet har vært hvordan vi kan spare strøm på telefonene og få de til å holde lengst mulig. Noen av oss har klart å finne oss en stikk-kontakt i løpet av øvelsen. Andre har operert med telefontid og satt telefonen i flymodus eller skrudd den helt av i mellomtiden.

Jeg har sett at det har haglet inn med e-post mens jeg har vært i grønt. Bikket noe sånt som 200 uleste jobbmail  i går og jeg har ikke lest noen av dem. Håper fraværsassistenten har gjort jobben sin.

Så nå er det bare å brette opp ermene og ta igjen det tapte både på hjemmebane og på jobb. Det var særdeles godt å få tatt en dusj og sove i sin egen seng i natt. Hverdagen ble sparket i gang med påskefrokost i barnehagen i dag morges og det var noen små her hjemme som utvilsomt var glade for å få pappaen sin hjem igjen.

HVERDAG: En mykere start på dagen i dag, der påskefrokost i barnehagen sto på programmet. Noe ganske annerledes enn brødskiver og primuskokt kaffe i lagsteltet.HVERDAG: En mykere start på dagen i dag, der påskefrokost i barnehagen sto på programmet. Noe ganske annerledes enn brødskiver og primuskokt kaffe i lagsteltet.

Borte bra, men hjemme best. Om et års tid er nok jeg og resten av Garderfjell HV-område klare for en ny innsats i grønn uniform - om ikke samfunnet kaller på vår hjelp før den tid.

Takk for følget og god påske!

Om meg selv:
Andreas Arnseth, 39 år. Gift og tre barn. Vanligvis jobber jeg som nyhetssjef i VG. Her i Heimevernet er jeg troppsassistent i en tropp. I tillegg leder jeg områdeutvalget i Garderfjell HV-område, sitter i Distriktsrådet i Oslo og Akershus heimevernsdistrikt og er soldatrepresentant i Landsrådet for Heimevernet.

HVNETT takker for flotte skildringer!

Vi retter en stor takk til Andreas Arnseth for at han under sin øvelse hos HV-02 har tatt seg tid til å dele og skildre hvordan det er å være HV-soldat igjennom disse artiklene. Det har vært svært godt skrevet, et godt blikk fra innsiden, og gledelig lesning for mange av oss.

Vi håper du er klar ved neste øvelse også, takk for innsatsen!

Alexander Sylte
Nettredaktør


Publisert 11. april 2014 19:04..