Velkommen til Finnmark

For første gangen gjennomføres utvekslingen mellom United States National Guard (USNG) og Heimevernet (HV) på sommeren, og i Finnmark.
Cirka 100 USNG-soldater deltar på utvekslingen.
 
- Nå skal amerikanerne få lov til å komme i orden og gjøre seg klar til to uker med trening og kulturelle opplevelser i Finnmark. Dette har vi gledet oss til og planlagt veldig lenge. Nå er vi i gang, smiler en strålende fornøyd sjef i HV-17, Ståle Grytli.
Siden 1973 har det Norske Heimevernet og USNG gjennomført årlig utveksling, for å styrke vennskap mellom landene, og for å dele kunnskap og erfaringer fra soldat til soldat.
 
De siste årene har utvekslingen skjedd på vinteren ved Værnes garnison, slik at de amerikanske soldatene har fått smak av norsk vinter. Nå er det midnattsol, mygg og Garnisonen i Porsanger som gjelder.
 
- Dette er noe vi har sett frem til. Ikke minst siden det er første gang utvekslingen gjennomføres på sommerstid. Det kommer til å bli veldig interessant og lærerikt, sier den amerikanske kapteinen John Hobot, presseoffiser hos den amerikanske styrken.

Utvekslingen mellom HV og USNG er Amerika sitt lengste utvekslingssamarbeid.Utvekslingen mellom HV og USNG er Amerika sitt lengste utvekslingssamarbeid.
 

Fakta

–    Utvekslingen mellom HV og Minnesota USNG er den første utvekslingen som det amerikanske forsvaret har etablerte med en alliert.
–    Utvekslingen på GP foregår i tidsrommet fra 18. juni til 2. juli.
–    100 norske heimevernsungdommer og befal fra HVs innsatsstyrker er på utveksling med USNG i Camp Ripley nord i Minnesota i samme tidsrom.
–    USA er Norges viktigste allierte.  Våre to land har tradisjoner for å trene og øve sammen. De kulturelle båndene, ikke minst til Minnesota National Guard i det «norske» området i Midtvesten, er sterke.
–    Utvekslingen mellom HV og USNG er Amerika sitt lengste utvekslingssamarbeid.
Publisert 20. juni 2014 13:33..