Verner, vokter, mekker

ALARMØVELSE: Hva gjør Hamjern Bil AS når en mekaniker må på øvelse uten forvarsel?
- Likt som Forsvaret så er vi et team her også. Hvis en ikke er i stand til å utføre jobben sin må de andre ta i litt ekstra for hele laget, svarer Knut Yngve Willumsen, servicemarkedssjef for Hamjern Bil på Hamar.
 
Mekanikeren er Anders Grendahl og beredskapsøvelsen var i Løten Heimevernsområde den 26. mars. Til tider har Heimevernet beredskapsøvelser, hvor distriktet og deres soldater ikke får noe forvarsel om øvelsen. Slik kan man evaluere reaksjonsevnen til distriktet, området eller innsatsstyrken.
 

Alarm

- På en arbeidsplass er det andre typer ‘alarmer’ som kan gå også, som et sykt barn eller en skadet venn. Da er det viktig med rask respons fra verkstedet, derfor håndterer kundebehandlerne det og ikke jeg direkte. Derfor fikk jeg først beskjed om beredskapsøvelsen i etterkant, forklarer sjefen.
 
Grendahl var nettopp ferdig med en bil da han ble kalt inn til øvelse. Det var derfor enkelt for en annen mekaniker å ta over neste oppdrag.
 
- Det er uheldig hvis man star midt i et girkasse-bytte, hvor det nesten er umulig å trekke seg ut. Heldigvis hadde vi god kapasitet den dagen, så det var ikke noe problem å finne en til å overta, forteller Willumsen.
 
Kommandør Lyder Karlsen er sjef for planavdelingen i Heimevernsstaben og har ansvaret for Heimevernets beredskapsøvelser.
 
- Vi er bevisst problemstillingene med at beredskapsøvelsene kommer uvarslet og har så langt valgt å iverksette beredskapstestene til å gjelde ettermidag og kveld i den hensikt å skåne flest mulig av soldatens arbeidsgivere, forklarer kommandøren.


Arbeidsgiveren fikk ikke vite om alarmøvelsen før etter at «soldaten» hadde møtt til tjeneste for. Foto: Marius KaniewskiArbeidsgiveren fikk ikke vite om alarmøvelsen før etter at «soldaten» hadde møtt til tjeneste for. Foto: Marius Kaniewski
 

Informasjonmangel

Knut Yngve Willumsen ønsker seg mer info om Heimevernet.
 
- Jeg kunne tenkt meg mer informasjon om HV generelt, hva de gjør og hvem de er, hva slags utfordringer HV har og responstid. Hva de vektlegger og hva slags skarpe situasjoner som kan oppstå, sier han.
 
- Det er flott å ha en mekaniker som er i Heimevernet her på verkstedet. Han jobber lett sammen med andre i lag og tilføyer en tankegang fra Forsvaret som fort kan komme til nytte, avslutter Willumsen.
 
Publisert 14. mai 2014 15:20..