Vi har mye å lære av dere

De amerikanske soldatene i Norge var imponert over Heimevernets vinterkus. Og de elsket den norske maten. 
– Vi liker ikke Norge, vi elsker det! Norge er fantastisk, sier kaptein Georgette Rømo Danczyk entusiastisk.

Sammen med Kari Giles, Ashley Wilkins og Linsey Williams har hun tatt seg tid til å besvare noen spørsmål. De deltar alle sammen i den førtiende utvekslingen mellom Minnesota National Guard og Heimevernet.

Hvorfor elsker dere Norge?

– Omgivelsene her er helt nydelige. Jeg elsker hvordan solen treffer toppen av fjellene og gjør dem rosa. Det er noe man ikke ser hjemme i Minnesota, forklarer Ashley Wilkins.

– Vi elsker maten! All maten er fantastisk. Det er sunn og god mat, og man kan kjenne at den er naturlig. Folk her ser sunne ut også. Den norske livsstilen virker veldig sunn, følger Linsey Williams opp.

Men dere er vant til snø og kulde?

– Vi er vant til snø og kulde fra Minnesota, men vi er ikke vant til å ha øvelser i snø og kulde, sier Kari Giles.

– Jeg har vært på en vinterøvelse før, forteller Georgette Danczyk. – Det er tolv år siden. Vi har rett og slett ikke utstyr til det. Vi kan lære masse av dere nordmenn når det kommer til klær og utstyr om vinteren. Og vi har lært kjempemasse allerede, kun på noen få dager, det er helt fantastisk.

Så dere føler dere får noe ut av utvekslingen?

– Absolutt. Det er mye vi kan ta med oss tilbake til Minnesota og lære bort til de hjemme. Dere har mange morsomme knep dere bruker om vinteren, sier Linsey.

Har noen av dere familie fra Norge?

– Jeg har familie fra Stavanger som jeg skal møte under «family weekend». Jeg gleder meg veldig til å møte dem, forteller Wilkins.

– Jeg er faktisk både trønder og telemarking. Jeg har familie i Hegra og i Singsås. Det er fra Rømo-gården på Hegra mellomnavnet mitt kommer fra. Jeg har tre besteforeldre som kommer fra Norge. Den fjerde er fra Sverige, men det sier jeg ikke til noen, ler Rømo Danczyk.

Hva vil dere si er den største forskjellen på Norge og Amerika?

– Jeg vil si den norske kulturen og holdningen er mye mer avslappet, fortsetter Danczyk. – Jeg synes vi er mye mer anspent og vi gjør ting vanskeligere enn de trenger å være. Vi er veldig «go go go» og tillater oss aldri å slappe av. Når vi er på ferie legger vi opp en plan for hva vi skal se og gjøre. Den norske måten er mer å slappe av og gjøre det man føler for. Jeg vil heller gjøre det! Men det tror jeg er en stor forskjell, kulturelt sier Danczyk.

– Også er alt mye større i Amerika. Bare eplene, for eksempel. Vi fikk eple første dagen, og de var veldig små, men veldig gode. I USA er de store og stappet full av kjemikalier, legger Kari Giles til.

Er det noe dere vil ta med dere tilbake til statene?

– Jeg tror jeg kommer til å gå mer på ski når jeg kommer tilbake, sier Ashley som forteller at hun har en hund som er svært glad i snø. – Han skal få være med, så jeg tror det blir bra for oss begge! Hele dette oppholdet vil endre vintervanene mine.

– Jeg kommer også til å tilbringe mye mer tid ute om vinteren, for nå vet vi hvordan vi skal kle oss, forklarer Danczyk før hun avslutter med et sitat de fleste av oss har hørt før:

«There’s no such thing as bad weather, only bad clothes!»
Publisert 26. februar 2014 19:39..