HVNETT_Fra Oberst til HV-soldatHVNETT_Fra Oberst til HV-soldathttp://forsvaret.no/media/PubImages/HVNETT_Fra Oberst til HV-soldat.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7266«FORFREMMET»: Oberst Ole Rogstad ble så godt likt av soldatene i Heimevernet at de valgte å «forfremme» han med å gi han skuldermerket til HV-16. På bildet fra venstre: Runo Berglund, oberst Jon Rogstad, Edwin Laberg og Gaute Jenssen. Foto: Jostein Hestdal, Heimevernet

Forsvarsveteran ble en av gutta igjen

Han har 52 år bak seg i Forsvaret. Denne uka ble Jon Rogstad fra Bærum hedret på en spesiell måte av soldater i Heimevernet.

I år arrangeres Landsskytterstevnet ved Råvatn skytebane i Øvre Målselv i perioden 29. juli til 5. august. Heimevernet (HV) er en viktig samarbeidspartner når det i år kommer nesten 4.000 skyttere til det lille tettstedet Øverbygd i Målselv kommune.​

Totalt regner man med at mellom 10.000 og 12.000 mennesker vil ta turen innom arrangementet.

Veteran

Også rundt 30 personer fra Norske Reserveoffiserers Forbund (NROF) er med som​​​​ frivillige funksjonærer under stevnet. Deriblant tidligere generalsekretær oberst Jon Rogstad.

Han har en lang karriere bak seg i Forsvaret. Rogstad startet på befalsskolen for 52 år siden og har i ettertid blant annet vært sjef for Krigsskolen. Etter han pensjonerte seg har han engasjert seg i NROF og satt ti år som generalsekretær. I år er han for første gang med på Landsskytterstevnet som frivillig funksjonær, sammen med rundt 130 soldater fra Heimevernet.

– Jeg har ikke sluppet taket fra Forsvaret ennå. Det er en opplevelse å komme hit til Nord-Norge igjen, ta på seg uniformen, være med i miljøet og få litt møkk i mellom neglene igjen, smiler Rogstad.

Ble ”forfremmet”

Under Landsskytterstevnet har han blant annet jobbet med standplasstjeneste på skytebanene. Selv om han er i uniform med oberst grad, er han blitt tatt godt imot at soldatene i HV-16.

– Jeg så på soldatene med en gang jeg kom at de følte at her kommer det et nytt problem å stri med. Men etter hvert som de oppfattet at jeg gjorde samme jobben som dem, så ble jeg akseptert og fikk en slags form for forfremmelse ved at de til slutt ga meg HV-16-merket som jeg kunne feste på uniformen. Jeg syntes det var kjempefint, sier en tydelig stolt Rogstad.

Han roser soldatene fra Heimevernet, som han syntes gjorde en god jobb.

– Det var lange dager på standplass. Men de er entusiastiske og har ment at tjenesten har vært meget meningsfylt. Og dermed har soldatene vært utrolig utholdende med å stå på de postene de er tildelt. Disse Troms-væringene er veldig trauste. De gjorde jobben på en utmerket måte. Så jeg er imponert hvordan dette har fungert.

Rogstad får ros tilbake fra oberst Ole Kristian Karlsen, som er sjef for HV-16.

– Han er kunnskapsrik, engasjert og veldig godt likt av gutta. Rogstad har vært en ressursperson for oss og utrolig artig å ha han med her, sier Karlsen.​
Publisert 5. august 2016 17:57. av Jonny Karlsen, presse- og informasjonsoffiser i Heimevernet.