Godt vertskap krever innsats

For syvende gang er det norske teamet rundt den amerikanske rotasjonsstyrken på Værnes i gang med å lære bort det de kan om overlevelse i nordisk natur og klima  - og hvordan man kan utnytte dette taktisk.

Trøndelag heimevernsdistrikt 12 (HV-12) er kontaktpunktet for de amerikanske marinesoldatene på Værnes.

– Vi er vertskap for våre allierte gjester, forteller kaptein Torbjørn Lundberg.

Sammen med en rekke erfarne instruktører og veiledere fra Heimevernet kurser han amerikanske marinesoldatene på å overleve og operere i norsk natur. I den avsluttende delen av øvelsen får de rollen som «HV-kjentmenn».

 

 

hv_1117_godtvertskapkreverinhv_1117_godtvertskapkreverinhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1170Godt vertskap: – Vi prøver jo å komme litt «under huden på dem», det tror jeg er et suksesskriterium. – Da blir jeg «Torbjørn» og ikke bare en tilfeldig offiser som arrangerer et kurs./media/PubImages/20200622KK__MGL0127_7 (copy).jpg
hv_1117_godtvertskapkreverinhv_1117_godtvertskapkreverinhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1172Løytnant Vidar Aune holder en leksjon for kompaniet fra U.S. Marine Corps i Haltdalen/media/PubImages/20200623KK__MGL0193_3.jpg
hv_1117_godtvertskapkreverinhv_1117_godtvertskapkreverinhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1173Stabssersjant Bachir El Hayek fra distriktsstaben i HV-12 demonstrerer hvordan en god gapahuk skal se ut./media/PubImages/20200623KK__MGL0256_14.jpg

MANGE GODE KREFTER

Både Forsvarsbygg, Forsvarets Logistikkorganisasjon og Cyfor er viktige medhjelpere. Det har blitt etablert en egen vakt og sikringstropp som sørger for sikkerheten og kjøkkenet er forsterket med mange nye kokker.

 – Oppdraget vårt er å legge til rette for at det amerikanske marinekorpset får et godt utbytte av treningen i Norge, oppsummerer Lundberg.

 –Vi prøver å komme litt under huden på dem, det tror jeg er et suksesskriterium. Da blir jeg Torbjørn og ikke bare en tilfeldig offiser som arrangerer et kurs.

 Tett oppfølging

– Nå er vi i Haltdalen for et kurs i felttjeneste. Vi lærer bort det vi er flinke på, å operere i lendet og å leve av lendet. Vi følger de tett fra tidlig i planleggingen med rekognosering og øvingsmål, og gjennom de faktiske leksjonene i det å operere ute i den norske naturen. Etter øvelsen er vi med når det er tid for vedlikehold og evaluering.

 

 

hv_1117_godtvertskapkreverinhv_1117_godtvertskapkreverinhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1169Overlevelse: Dersom logistikken svikter er det greit å kunne leve av lendet. Løytnant Vidar Aune fra det lokale heimevernet lærer bort sine triks for effektiv slakting. Reinsdyret ble kveldens middag./media/PubImages/20200623KK__MGL0325_23.jpg

 Alle gode verter prøver å bli godt kjent med gjestene sine.

 –Vi prøver å komme litt under huden på dem, det tror jeg er et suksesskriterium. Da blir jeg Torbjørn og ikke bare en tilfeldig offiser som arrangerer et kurs.

Utveksler kunnskap

– Vi følger dem også som liaisoner under de større øvelsene som Trident Juncture og Cold Response, forteller Lundberg.

 – Siden vi kjenner hverandre godt kan de spørre om alt. Bør vi gå øst eller vest? Kan vi etablere base her? Det kan være mange spørsmål en ung amerikansk troppssjef ikke vil spørre en fremmed om. I retur får vi inngående kunnskap om hvordan våre nærmeste allierte opererer og hvilke kapasiteter de har, poengterer Torbjørn.

Uten mat og drikke...

Fra kjøkkenet på Værnes er det en liten gjeng som følger amerikanerne ut i felten.

– Det er artig for oss kjøkkenpersonell å komme oss ut litt. Vi kommer tettere på rotasjonsstyrken da, forteller Hanne Rønning Myran.

– Enten vi er hjemme eller i felt prøver vi å servere smakfull og sunn mat i et trivelig miljø. Jobben vår er jo rett og slett å holde motivasjonen oppe hos våre allierte kolleger som trener og øver, forteller hun.

 

 

hv_1117_godtvertskapkreverinhv_1117_godtvertskapkreverinhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1171God mat: Hanne Rønning Myran og Chatarina Kristiansen ble med fra kjøkkenet på Værnes for å lage god mat i «felt»./media/PubImages/20200624KK__MGL0508_4 (copy).jpg


Publisert 29. juni 2020 12:33. av Rune Haarstad. Sist oppdatert 1. juli 2020 09:45.