hv_937_helefamilienihvhv_937_helefamilienihvhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=487Veteranen Jan Aspheim har nå fått begge sønnene, Richard og Fredrik, inn i Heimevernet. Her møtes de på øvelse Hovedstad i september 2017. /media/PubImages/170915_Syltefoto_3x_Aspheim__0007_hires.jpg
hv_937_helefamilienihvhv_937_helefamilienihvhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=488Forsvaret har lenge vært en sentral del av livet til Aspheim-familien. Her er Jan og eldstesønn Richard avbildet i Mazar-E- Sharif i 2010, da de begge tjenestegjorde i Afghanistan. /media/PubImages/Richard og Jan Aspheim i Mazar.jpg

Hele familien i HV

Ikke nok med at brødrene Richard og Fredrik Aspheim tjenestegjør i samme HV-tropp. Med på øvelsen er også faren deres Jan Aspheim.
​Det syder av aktivitet i og rundt garasjene i Lutvann leir i Oslo denne morgenen. Badet i lav septembersol gjør innsatsstyrke Derby seg klar for øvelse Hovedstad 2017. Ting går av seg selv, ser det ut til. Dette er rutinerte mennesker, de vet hva som må gjøres og hvordan.

Løytnant og NK-tropp Richard Aspheim (30) får god tid til å slå av en prat med troppens sambandsmann: lillebror Fredrik (27). Og ikke nok med det: Plutselig står også far sjøl der. Jan Aspheim (61) er nettopp ferdig med nattevakten som battle captain i operasjonsrommet til HV-02.


Norges yngste


Jan debuterte i Heimevernet som 15-åring. Han ble områdesjef da han var 25 år, visstnok landets yngste områdesjef inntil da. Avsnittssjef ble han i en alder av 28, og igjen var han yngst i landet. Nå er han blant de eldste, og han har ikke lyst til å gi seg:

- Hvis obersten ønsker å bruke meg, vil jeg fortsette så lenge jeg kan. Heimeverns-tjenesten er blitt en livsstil for meg, vet du. Og denne livsstilen har altså smittet over på sønnene hans.

 - Har han presset eller lokket dere inn i Heimevernet?
- Begge deler, sier Richard.
- Nei, helt seriøst: Det har nok handlet mest om hyggelig oppmuntring.


Veteraner


Richard Aspheim startet HV-karrieren som heimevernsungdom i 2001. Han har jobbet i Hæren som instruktør ved Forsvarets transportskole på Sessvollmoen og har gjort unna to kontingenter i Afghanistan. Gjett hvem han møtte på flystripa, første gang han landet i Mazar-E- Sharif. Jo da, han møtte pappa der også, for HV-veteranen Jan Aspheim er selvfølgelig også INTOPS-veteran.

- Jeg husker godt den dagen. Richard kom rett fra en dårlig sommer i Norge, og han ble helt slått ut av varmen. Jan ler så han rister.

Lillebror Fredrik Aspheim har også vært i Afghanistan. I sommer kom han hjem fra Litauen sammen med Telemark bataljon, ble sivil og begynte å studere. Men han er ikke klar for å kutte alle bånd til Forsvaret. Løsningen ble å søke opptak i Heimevernets innsatsstyrke:

- Jeg synes det er fint å beholde kontakten med Forsvaret, ha en fot innenfor som det heter.

Mye sivil kompetanse


Fredrik fikk sin debut i HV under øvelse Hovedstad i september, og han synes ikke overgangen fra hær til heimevern er så stor. Men én ting har han allerede merket seg:

- Soldatene i Heimevernet har forskjellig sivil bakgrunn som de tar med seg inn i tjenesten, og det synes jeg tilfører troppen mye bra.

 - Du vet, Heimevernet har noen sterke sider som ikke bør undervurderes. Noen militære oppgaver er Heimevernet faktisk best skikket til å løse, istemmer far Jan.

 - Interessant. Kan du gi oss noen eksempler?

 - Ja, objektsikring i urbane omgivelser, altså det Heimevernet øver på her og nå under øvelse Hovedstad. Skal vi sende ut soldater med skarpladde våpen i slike oppdrag, ja så mener jeg at voksne familiefedre med livserfaring er bedre egnet enn ungdommer i førstegangstjeneste. Ikke for å snakke noen ned, de vernepliktige gjør en god jobb de også, men soldater i HV vil normalt ha bedre forutsetninger for å løse slike oppdrag best, sier Jan.

Reglementskribent


Jan Aspheim er en svært erfaren veteran i Heimevernet. Han har jobbet på HV-skolen på Dombås, og flere HV-bladets lesere har garantert pugget noen av de reglementene han har skrevet, blant om objektsikring. Da Jan begynte i Heimevernet i 1971, fikk han utlevert M54-uniform, gummistøvler og Ludvig-sekk. Distriktssjefen hans het Knut Haukeli – en av de legendariske tungtvannssabotørene. Kontrasten til innsatsstyrke Derby som nå klargjør rundt oss, kan nesten ikke bli større.

 - Du har vært med på litt av en utvikling?
- Ja, det skal jeg hilse og si. Bare se på soldaten i HV nå; det er ikke store forskjellen fra en hærsoldat lenger. Utstyret er blitt mye bedre.
- Men noe var vel bra i gamle dager også?
- Absolutt, og noe var til og med bedre. Engasjement og idealisme, for eksempel, det var nok enda sterkere før.

Idealisme


Men Richard tror idealisme fortsatt er en viktig motivasjonsfaktor for mange soldater i HV, særlig i innsatsstyrkene.

 - Ingen gjør dette for pengene, sier han. Selv har Richard tjenestegjort over 35 dager de siste 12 månedene.

 -Jeg synes dette livet er helt fantastisk. Jeg trives med å være ute, og samholdet oss imellom er så bra. HV-øvelser blir et etterlengtet avbrekk fra hverdagen. Som befal i Heimevernet får man dessuten stor frihet til å forme tjenesten for sin egen avdeling. Sjefene får lov til å være sjef.

 - Apropos sjefer: Heimevernet må rekruttere et stort antall nye befal de kommende årene. Hvordan skal vi få til det?
- Det dimitterer stadig dyktige grenaderer fra Hæren, og de kan gjøre en god jobb som lagførere og sersjanter i Heimevernet – hvis vi får tak i dem. Men Heimevernet har nok fortsatt et imageproblem. Denne forsvarsgrenen har endret seg de siste tiårene, og dette er ikke godt nok kjent blant soldater i hær, sjø og luft.
- Hva skal til da, for å lokke disse lederemnene til Heimevernet?
- Jeg tror stikkordet er mer kvalitet: mer øving og bedre øving gir mer mening. Tjenesten må være meningsfylt, og jeg opplever at disse erfarne grenaderene gjerne ønsker å øve mer enn de får i dag.
- Du har jo nettopp fått en erfaren grenader i troppen: lillebror Fredrik. Hvordan blir det?
- Bare hyggelig; vi har jobbet sammen før vi.
- Det går nok bra. Jeg tror Richard er en god leder, kvitterer Fredrik.
- Blir det mye forsvarsprat når familien samles til middag også?
- Ja, det blir nok det.
Publisert 14. desember 2017 10:17. av Rune Sævig.