SJEF HV-09, oberstløytnant Ingvar SelandSJEF HV-09, oberstløytnant Ingvar Selandhttp://forsvaret.no/media/PubImages/HVNETT_160406_Syltefoto_Seland_3_160415_2600px.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=6114Sjef i Bergenhus heimevernsdistrikt 09, oberstløytnant Ingvar Seland. Foto: Alexander Sylte, Heimevernet

Heimevernet inntar Flesland og Bergen havn

15. til 22. april gjennomfører HV-09, Bergenhus heimevernsdistrikt sin årlige storøvelse «Bjørgvin» i Bergen og omegn. 500 beredskapssoldater tilhørende Heimevernet i Hordaland er innkalt til øvelsen.

Publikum vil se mer militær aktivitet langs enkelte veier og rundt Bergen enn vanlig. Reisende til og fra Flesland og blant annet hurtigruteterminalen i Jekteviken vil møte på soldater i og rundt flyplassen og havnen.​​

– Vi kommer til å være synlige først og fremst på Flesland flyplass i perioden 20. til 22. april, men også i Bergen havn mellom 21. og 22. I tillegg vil det være forflytninger mellom Flesland og mot Fjell og Sund kommuner, og aktivitet i tilknytning til Fjell festning og Falck Nutec i Sund i samme periode, sier sjef i HV-distriktet, oberstløytnant Ingvar Seland. 

– Avdelingene vil returnere til henholdsvis Ulven og Voss fredag 22. april om kvelden og natt til den 23., sier han, og legger til at det vil bli brukt ildmarkeringsmidler. 

Krigerrollen

De om lag 500 soldater og befal som skal inn på øvelse Bjørgvin er i hovedsak soldater fra distriktets innsatsstyrker Salamander (sjøheimevernet) og Bjørn West (landheimevernet). I tillegg er et av distriktets utrykningsområder med. 

– Dette aktuelle utrykningsområdet er fra Voss. De gjennomfører det vi kaller «klar til strid» på Voss, før de rykker ut for å sikre Flesland den 21., forklarer distriktssjefen.

Mens utrykningssoldatene fra Voss og omegn har en noe mer lokal tilhørighet, så er innsatsstyrkene som er med på øvelse Bjørgvin fra hele Hordaland.

– Innsatssoldatene våre er semiprofesjonelle, de har vervet seg og trener inntil 30 dager i året, mens soldatene i et HV-område trener inntil seks dager i året. Når vi ser nærmere på alle de soldatene som er satt i beredskap i Heimevernet i Hordaland, så består de av folk fra alle slags yrker. Det er blant annet lærere, rørleggere, næringslivsledere, mødre og fedre som et gitt antall dager i året tar på seg uniformen for å gå inni krigerrollen, sier Seland.

Støtte allierte

På samme måte som Heimevernet i Trøndelag under vinterens storøvelse Cold Response tilrettela for amerikanske styrkers ankomst til Norge, så skal Selands styrker øve på et tilsvarende scenario, men uten at det involverer andre lands militære. 

– Dersom allierte styrker ankommer Bergen må vi ha kontroll på blant annet Flesland og Bergen havn. Skal vi beherske et slikt scenario, må vi øve der. Slik som nå. Summerer vi dette opp, så vil øvelsen fokusere på ledelse og våre oppgaver i krise og krig. Generelt vil vi da trene på sikring av viktig infrastruktur som nevnte to objekter, samt overvåkning og kontroll av akser, håndtering av oppståtte situasjoner og offensive bekjempningsoppdrag, sier Seland. 


ØVELSE BJØRGVIN
 
TIDSROM: 15. til 23. april
OMRÅDE: Flesland, Bergen havn, Fjell festning, Falck Nutec i Sund kommune og områder i tilknytning til dette
DELTAKERE: HV-09 sine innsatsstyrker land og sjø og et landheimevernsområde fra Voss
ANDRE AKTØRER: politiet, Forsvarets logistikkorganisasjon, Avinor, Bergen havn og Sjøforsvaret​

Publisert 15. april 2016 16:58. av Heimevernets nettsenter. Sist oppdatert 28. juni 2016 11:02.