NOREX: En historisk utveksling

I år er det 70 år siden sabotasjeaksjonene i Snåsafjellene og 42-gang NOREX (Norwegian exchange) gjennomføres. I år vil det arrangeres mellom 12. og 26. februar. NOREX er en utveksling mellom det norske Heimevernet og US National Guard (USNG).

​​Utvandring ble til utveksling

​– NOREX er en utveksling mellom det norske Heimevernet og USNG, som er motsatsen til Heimevernet i USA. Vi har valgt å ha utvekslingen med USNG i staten Minnesota, og bakgrunnen for det er at det var veldig mange nordmenn som utvandret spesielt til den staten på 1900-tallet. Det er fortsatt mange etterkommer av norsk-amerikanere i den staten, og vi ser det ofte på etternavnene deres når de kommer hit at de heter for eksempel Johnsen eller Hansen, forklarer Kraft.

Avdelingen skal deles inn i tre tropper som får vinterutdanning med fokus på bekledning og frostskader. Til marsjen skal det benyttes ski til å gå gå deler av ruta sabotørene gikk i 1945. Marsjen avsluttes med å ”sprenge” jernbanelinja, som under krigen ble gjort for å forsinke tyskernes uttrekning.

– I år har vi også noe som heter «buddy-weekend» der amerikanerne skal bo med en norsk familie en helg. Da må jeg sørge for at vi har nok vertsfamilier til å ta motta dem. Noen av dem skal vi ta gjennom det vi kaller «polar bear activity», hvor de får prøvd seg på litt andre ting og kjenne litt på sine egne grenser. Dette innebærer blant annet gjennomgang av råk, hundekjøring og soving under åpen himmel i felt for å få en egen plakett, forteller Kraft.

Vennskap, tradisjon og kunnskapsutbytte 

​– Utvekslingen har vi for å holde vennskapsbåndene mellom nasjonene, samtidig som vi får utvekslet noen kulturelle biter av hva Norge har. I år går vi litt tilbake og ser på det som ble gjort i 1945 slik at de får et lite bilde av motstandskampene i Norge, og hva som gjorde at vi ønsket å være et fritt land. Vi prøver også å gi dem andre kulturelle innslag mens de er her da vi blant annet skal en tur til Stiklestad, inn til Trondheim, Rustkammeret og Nidarosdomen. I tillegg skal vi ha noe her i Værnes-kirka som tyskerne lot stå under 2. verdenskrig, kun fordi nordmennene malte den kamuflasjefarget slik at den ble mindre synlig i terrenget. Ellers ville de nok tatt den ned fordi den var så synlig som retningslinje inn mot flystripa, forteller Kraft.

Historisk vri

​– Vi har fått hjelp av Rustkammeret og Snåsa bygdamuseum som har gitt oss tilgang til en del gjenstander fra de operasjonene, som vi skal stille ut her i leiren. Dermed kan de få et nærere forhold til gjenstandene og historien bak, og fysisk være i terrenget etterpå. Vi har også fått tak i noen våpenentusiaster som har våpen fra 2. verdenskrig som skal være en del av en rulleringsløype under opptreninga hvor de skal få lov til å skyte med våpen fra den tida. Blant annet noen av de våpnene som ble brukt spesielt av motstandsbevegelsen, informerer Kraft.​

Håper på bra vær

​Generelt sett blir innholdet mye av det samme som vanlig, med fokus på vintertjeneste og det å gå med ski og pulk.

​– Kanskje hvis vi er heldige skal vi prøve å lage en kinosal opp i fjellet hvor det blir en ski-in movie, slik som de har drive-in movie i USA. Det hadde vært litt kult å få til, men det er veldig væravhengig, avslutter Kyrre Kraft.​​

Publisert 13. februar 2015 12:30. av Rune Haarstad. Sist oppdatert 28. juni 2016 11:01.