NOREX: Oppdraget i Snåsafjellene er utført

For 70 år siden slet en gruppe norske og amerikanske sabotører seg ned mot Nordlandsbanen for å sprenge den. De amerikanske «HV-soldatene» har nå vært gjennom en feltøvelse som har gått i fotsporene til sabotørene fra 2. verdenskrig.
Det hele toppet seg i morgentimene på torsdagen når tre lag rykker fram mot jernbanen og «sprengte» den med hjelp av pyrotekniske markeringsmidler.

Både «ski-inn movie» i fem minus med nordlys på himmelen og skimarsj i strålende sol har satt sine spor hos de amerikanske soldatene. Men det var også tøffere tak med øsende regn og rekognosering i tung våt snø frem mot jernbanesporet i grålysningen.

​Bataljon av «nordmenn» fra Minnesota

– Det var en imponerende innsats de gjorde. Det er mange nordmenn i Minnesota, og det som gjør meg stolt er at det under krigen ble etablert en bataljon bestående av nordmenn i USA, Noen av disse ble håndplukket til å reise hit for å utføre sabotasjeaksjonen, forteller Williams, som har fått ta del i den trønderske krigshistorien under oppholdet.

Hverken Williams eller de andre soldatene er spesielt godt vante til å bevege seg med ski på beina. Lettere har det heller ikke vært med en tung sekk på ryggen. Williams legger ikke skjul på at det har vært utfordrende, men samtidig har de gjort store framskritt i løpet av svært kort tid. Noen hadde faktisk ikke prøvd ski før.

Gode instruktører fra HV-12

​– Heldigvis har vi hatt veldig gode instruktører fra det norske heimevernet, så det har gått bra, sier Williams.

– Jeg tror alle har likt seg veldig godt. Nå har vi gått i fortsporene til sabotørene i operasjon Rype. Så selv om de er slitne, er stemningen veldig god, sier major Kyrre Kraft, som er sjef for HV12 sin innsatsstyrke Rype, og ansvarlig for øvelsen. – Nå har de alle fortjent en frihelg hos en trøndersk familie.

Publisert 22. februar 2015 21:00. av Rune Haarstad. Sist oppdatert 28. juni 2016 11:01.