A French soldier of 3rd Marine Infantry Parachute RegimentA French soldier of 3rd Marine Infantry Parachute Regimenthttp://forsvaret.no/media/PubImages/HVNETT_2674171.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7445Fransk soldat under øvelse Swift Response i 2016. Foto: Sgt. Seth Plagenza, U.S. Army
Polish soldiers treat a casualty during a Mass Casualty exercisePolish soldiers treat a casualty during a Mass Casualty exercisehttp://forsvaret.no/media/PubImages/HVNETT_2653996.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7444Polske soldater behandler skadd personell under en øvelse i 2016. Foto: Sgt. Steven Hitchcock, U.S. Army

Polen og Frankrike bygger opp heimevern

De nordiske landene har alle gode erfaringer med sine heimevern. USA bruker store ressurser på sitt National Guard. Nå ser vi at flere land bygger opp en slik beredskapsstyrke som er en kostnadseffektiv måte å opprettholde volum i de militære styrkene.

​​​​Den militære virksomhet er økende i Nord-Europa. Grensene testes ut, og flåte- og flyøvelser holdes i Østersjøen. Tyskland øker for første gang siden i 1990 igjen sine militære styrker, med 14.000 soldater, og Polen oppretter et heimevern på 35.000 mann. Nå melder også Frankrike at de vil bygge opp en nasjonalgarde, eller et heimevern om du vil.​

Behov for volum i Frankrike

– Frankrike vil opprette en nasjonalgarde for å øke sikkerheten i landet i kjølvannet av serien med terrorangrep, uttalte president François Hollande til media.

Hollande sa at landets forsvarsråd skal møtes i august, og at dette vil bli etterfulgt av konsultasjoner med nasjonalforsamlingen i september. Målsettingen er å etablere en operativ nasjonalgarde «så fort som mulig».

Tallet på sikkerhetsstyrker som er utplassert for å beskytte det franske folk, er nå nærmere 100.000. Blant dem er det 53.000 politifolk, 36.000 paramilitære og 10.000 soldater. Det er liten tvil om at et økt landsdekkende volum er en av begrunnelsene for det nye franske heimevernet.

Polen satser på heimevern

Det var i 2010 Polen først begynte å se på planer for et nytt polsk heimevern. Til Forsvarets Forum uttalte den polske forsvarsattacheen dette noen år senere:

– Det norske heimevernet, som har erfaring fra snart 70 år, er av stor interesse for oss, men blikket vårt er ikke bare rettet mot Norge. Andre Nato-land har også systemer med «hjemmestyrker» som vi vil se på, forteller oberst Jaroslaw Przybyslawski, den polske forsvarsattacheen i Norge.

– Det er et godt poeng at det norske heimevernet har eksistert siden rett etter annen verdenskrig. Dermed bygger det på lang erfaring. Vi vil se på alt: oppbygging og utvikling av styrken, øvelsesmønster og soldatenes utstyr og våpen.

– Jeg har vært på HV-skolen på Dombås. Jeg håper å få svar på hvor mange som trenes, hvor mye og hvordan øvelsene foregår. En av oppgavene til vår reservestyrke vil være å støtte det sivile samfunnet, sier han.​
Publisert 6. september 2016 16:17. av Rune Haarstad, presse og informasjonsoffiser i Midt-Norge. Sist oppdatert 12. september 2016 13:00.