Kim Loen troppsjef i innsatsstyrke RypeKim Loen troppsjef i innsatsstyrke Rypehttp://forsvaret.no/media/PubImages/HVNETT_MG_4043_2015_hires.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=3682Troppsjef Kim Loen i innsatssyrke Rype ser frem til øve på bekjempelse av mindre fiendtlige styrker. Foto: Kristian Kapelrud, HV-12

Potente trøndere

To innsatsstyrker og sju heimevernsområder er i gang med øvelse Trøndelag. Støttet av helikopter fra Luftforsvarets 339 skvadron vil vi få se et potent og mobilt heimevern.

​​​​​​De fleste har fått med seg at Heimevernet kan objektsikring, men det finnes fortsatt også en evne til å «slå fra seg» mot en eventuell fiende.

– Bekjempelse av mindre fiendtlige styrker vil stå sentralt under øvelsen, som samler 1100 soldater, sier troppsjef Kim Loen i innsatsstyrke Rype.

Rype har nå tatt kontroll på en rekke viktige objekter, mens de lokale heimevernsområdene er i ferd med å bli klare til å ta over vaktholdet. 

Sjefens Knyttneve

Sammen med Innsatsstyrke Waxwing på sjøen, og en rekke nordtrønderske heimevernsområder løser nå troppen hans oppdrag i området rundt Namsos. Snart er områdestrukturen klar til å ta over objektene, og innsatsstyrken vil kunne igjen få rollen som sjefens knyttneve og ubunde reserve.
​​​

Heimevernet ​​som lett infanteri

Med enkle våpensystemer som 84-mm rekylfri kanon, 40-mm granatkastere, maskingeværer og M72 kan faktisk lett infanteri, som Heimevernet i realiteten er, bite kraftig fra seg. 

I tillegg står evnen til å lede ild og evnen til panserbekjempelse på ønskelista til framtidens heimevern. Kommer slike kapasiteter på plass, vil vi kunne få se et helt annet heimevern.

Publisert 7. september 2015 17:32. av Rune Haarstad, presse og informasjonsoffiser i Midt-Norge. Foto: Kristian Kapelrud, HV-12. Sist oppdatert 28. juni 2016 11:01.