hv_1103_slikbrukerhanveteranhv_1103_slikbrukerhanveteranhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1116/media/PubImages/20200227KL__O3A9152.jpg

Slik bruker han veteranerfaringen i Heimevernet

– Jeg har alltid båret uniformen min med stolthet, men det er en helt annen stolthet i dag enn for 30 år siden.

Det sier Jan Tore Guntveit. Han er områdesjef i Bergenhus heimevernsdistrikt (HV-09), men er også veteran fra internasjonale oppgaver for Forsvaret. I 2009 var han på INTOPS-oppdrag i Afghanistan (PRT13). Dette var første kontingent hvor Heimevernet skulle stille med et rent lag.

Han bruker sin veteran-erfaring til å bygge stolthet i eget område. Som områdesjef oppfordrer han sine soldater å gå iført uniform dersom de skal på butikken eller bensinstasjonen under øvelser og trening.
 
– Vi skal vise at vi er til stede i samfunnet og vi skal bære uniformen med stolthet. Her sør i landet er det stort sett bare HV som er synlige, og da blir det ekstra viktig, sier Guntveit, som startet i HV i 1985 og var på sin første øvelse i 1986.

Synlighet er viktig

8. mai er Norges frigjøringsdag, men er de siste årene også blitt en dag hvor landet hyller sine veteraner. Guntveit mener Norge med årene er blitt flinkere til å hedre veteranene sine.

 Mange veteraner opplever ofte at det kan være vanskelig å snakke om sine erfaringer med andre, spesielt familien hjemme.

– Vi har veteranenes dag og den type ting. Vi i HV-09 er også flinke til å stille opp i tog på 17. mai. Ikke fordi vi er veteraner, men fordi vi er en del av Forsvaret. Det å skape synlighet, og å la folk få et innblikk i Forsvaret, er veldig viktig, sier områdesjefen.
 
Det er nettopp denne synligheten Guntveit mener er viktig for å kunne bygge stolthet over å være en soldat i Heimevernet.
 
– Jeg har vært med i HV så lenge at jeg har sett den enorme forskjellen på inntrykk folket har av oss. Tidligere var det mer at «nå skal gutta ut i skogen, ligge på ryggen med en avis og en pils». Den tiden er fullstendig forbi, mener 55-åringen.
 
– Vi er så profesjonelle som vi kan være fra tidlig morgen til seine kvelden. Jeg er veldig stolt av å være i Heimevernet og veldig stolt over alle soldatene som er med. For ja, det passer dårlig med øvelse og trening for mange. Det passer av og til veldig dårlig for meg også. Men når vi først er kommet inn, skal vi gi gass.

Bygg samhold

– Som veteran og områdesjef, har du noen tiltak du gjør for å bygge stolthet hos dine soldater når du ser de sliter med det?
 
– Tidligere sjef for HV, Eirik Kristoffersen, snakket om det å bygge opp et lag: «Uansett hvor mange eller få du får inn i laget, så ikke splitt opp laget. For det å bygge samhold og makkerteam er ekstremt viktig». Jeg ser virkelig viktigheten av å gjennomføre dette. Det å bygge samhold kan også bety å skaffe noen grillpølser og grille sammen, så hvorfor ikke gjøre det?
 

 

 

hv_1103_slikbrukerhanveteranhv_1103_slikbrukerhanveteranhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1121/media/PubImages/JT på patrulje.JPG
hv_1103_slikbrukerhanveteranhv_1103_slikbrukerhanveteranhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1120/media/PubImages/JT på patrulje 2.JPG
hv_1103_slikbrukerhanveteranhv_1103_slikbrukerhanveteranhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1119/media/PubImages/AFG 130709 064.jpg


–Mange veteraner opplever ofte at det kan være vanskelig å snakke om sine erfaringer med andre, spesielt familien hjemme. Men i Heimevernet er det flere med erfaring fra internasjonale oppdrag som kan finne støtte hos hverandre.
 
Han har delt mye med familien, men det er også mye han ikke har delt.
 
– Ikke nødvendigvis fordi jeg ikke ønsker å dele, men jeg tenker at det kanskje ikke er viktig for dem å vite det, sier Guntveit.
 
Han har også snakket med kompiser om sine erfaringer i utlandet, men samtidig vært veldig bevisst på hva han har snakket om.
 
– Jeg merket at dersom jeg gikk litt langt med tanke på ting som var viktig for meg, så falt de helt ut. Da var de på en helt annen planet. De skjønte ikke hva jeg snakket om, sier Guntveit som roser kollegaene i HV-09.
 
– Vi har et veldig godt kollegium i HV-09 hvor vi kan snakke om og dele ting vi tenker på. Mange av oss veteraner har vært gjennom heftige saker, og da er det godt å kunne lene seg litt på hverandre.

Måtte roe seg ned

Guntveit mener det er mye erfaring han har gjort i internasjonale oppdrag som kan tas med inn i tjeneste for Heimevernet.
 
– Da jeg kom tilbake til staben fra INTOPS i 2010 tror jeg de raskt ble drittlei meg fordi jeg var operativ hele tiden. Jeg snakket ofte med et operativt språk og hadde store forventninger til staben at de skulle levere på alt mulig, forteller områdesjefen, som til slutt fikk beskjed om å roe seg ned av medsoldatene.
 
– Jeg takket veldig for den konstruktive kritikken, og etter hvert fikk jeg landet. Etter en stund klarer man å innføre litt av den strukturen, ordenen og de rutinene vi hadde ute. Dette er jo rutiner man har håndbøker på, men som man kanskje ikke innser hvor viktig det er å innføre før du har sett viktigheten av det i en realistisk situasjon, fastslår Guntveit.

Publisert 5. mai 2020 16:08. av Karoline Lillemo og Jonny Karlsen. Sist oppdatert 5. mai 2020 19:01.