HV-ungdommen imponerte amerikanerne

Det var ikke bare soldatene fra Minnesota (USNG) som opererte på fjellene i Snåsa, HV ungdommer (HVU) fra hele Trøndelag var også på fjellmarsj.
​Årets fjellmarsj gikk fra området Heia sør for Grong, over Snorronfjellet og ned til Myrset og USNG`s base, der amerikanerne var i ferd med å gjenskape de operasjonene som senere ga navnet til Innsatsstyrke Rype.

Klassisk vintertjeneste

​– Under marsjen har fokuset vært på orientering, trygg marsjvei, makkertjeneste samt det "å være ute" i fjellet, forteller sersjant Hallvard Harang, som sammen med Lt. Arnstein Stenbro og totalt 19 deltakere imponerte soldatene fra USNG med sine vinterferdigheter.

– I USNGs base tok HV-ungdommene vennskapelig runde blant amerikanerne, som var tydelig imponert over HV12s ungdommer, og det de hadde gjennomført, forteller sersjant Harang.

Dagsetappene var på fem til åtte kilometer. Omkring 18 kilometer ble tilbakelagt på ski med pulk under vintermarsjen. 

Basene ble etablert leksjonsmessig, med fokus på detaljer slik som ski/pulkgrop, fyring, plassering av telt og generell basetjeneste med «tips&triks» fra erfarne instruktører.

– Utover dette fokuserte vi på leksjoner i skred-og kameratredning med søketeknikk, og ulike typer bivuakker. 

Snørekjøring

​Fra USNGs base snørekjørte HV-ungdommene ned til samlingspunktet etter beltevogn, ført av ført av sanitetstroppen i Innsatsstyrke Rype, som var i området for å gi sanitetsstøtte til vinterøvelsen. 

– Dette var en meget fin avslutning på marsjen, det var kun brede smil å se hos ungdommene, smiler Harang. Målet for marsjen har vært å gi HVU en følelse av mestring, samt en grunnlegende innføring i vintertjeneste. Målet oppfattes som nådd. 

HVU sitter etter endt aktivitet igjen med en følelse av mestring, og nye vennskapsbånd er knyttet på tvers av avdelingene i HV12. Troppen har bestått av 17 HV-ungdommer fordelt på fire lag. Neste utfordring blir nå påskesamlingen.​​​

Publisert 16. mars 2015 22:20. av Rune Haarstad. Sist oppdatert 28. juni 2016 11:01.