Vi hedret krigshelten Tronstad

Onsdag 11. mars 1945 falt motstandsmennene Leif Tronstad og Gunnar Syverstad ved Syrbekk i Rauland. Det ble markert ved Syrbekk i Raulandsheia nøyaktig 70 år etter hendelsen.
​​Inne i seterbygningen på Syrbekk var det en kamp på liv og død denne søndagen i mars 1945. I frykt for at viktig at «Operasjon Sunshine» skulle settes i fare, besluttet major Leif Tronstad at nazisympatiserende lensmannen på Rauland skulle settes i arrest.

Syverstad hadde tidligere troppet opp på gården til lensmannen og sagt klart ifra at han fikk holde seg unna nazistene. Hjemmefrontgruppen fikk imidlertid cirka 14 dager senere rapport om at lensmannen likevel hadde fortalt om Syverstads og hans samtale til nazisten Kåre Kvevik, som var ansatt ved Ortskommandantur Rjukan.

Tronstad fryktet for at Kvevik hadde brakt videre lensmannens opplysning. Tyske SS-tropper begynte å vise interesse for områdene rundt Møsvann, noe som kunne ødelegge «Operasjon Sunshine».

Lensmannen ble derfor arrestert og ført til seterbua ved Syrbekk. Planen var å likvidere han. Broren til lensmannen ante uråd utpå dagen. Han fulgte skisporene og kom fram til den lille stølsbua. I forsøket på å befri lensmannen, ble både Tronstad og Syverstad skutt og drept. Etter krigen ble broren som skøyt, dømt til ti års fengsel og ti års sikring for to drap. Lensmannen ble dømt til fem års fengsel for drapsforsøk.

Appel fra krigsheltens sønn

​Kaptein Svein Vetle Trae, som også er liaisonoffiser ved HV-03 holdt en tale. Leif Tronstad jr., sønnen til motstandsmannen Leif Tronstad, holdt en appell. Så ble det blomsternedleggelse og salutt ved kaptein Olav Aalandslid. Norske og britiske offiserer var til stede under minnemarkeringen.

Major Svein Erik Brenden fra Telemark og Buskerud heimevernsdistrikt, HV-03 var svært fornøyd med markeringen. 

– Det ligger i Heimevernsånden og støtte ett slikt arrangement. Vi støttet med beltevogn og to æresvakter. Der var flere gamle veteraner som trengte skyss opp til stølen med beltevognen, forklarer Brenden.

Minnemarkering på Syrbekk var et samarbeid mellom Forsvaret ved HV-03, NROF, Vinje kommune og Industriarbeidermuseet på Rjukan.
Publisert 16. mars 2015 10:40. av Tore Ellingsen. Sist oppdatert 28. juni 2016 11:01.