hv_971_pendlertiløvelsehv_971_pendlertiløvelsehttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=669/media/PubImages/orjan1.jpg

Pendler til øvelse

-Et godt miljø med gode mennesker og en meningsfull tjeneste svekker vel ikke akkurat min egen forsvarsvilje, sier Ørjan Olafsen.
Noen mil sør for den belgiske hovedstaden Brussel, i Waterloo – stedet en viss franskmann møtte minst èn overmann i 1815 – har Ørjan Olafsen vært bosatt med kone og tre barn siden august 2015. Han er medfølger – eller «offisersfrue» som Bodø-væringen selv kaller seg – ettersom Hanne jobber i den norske militærmisjonen i Brussel (MMB) ved NATOs hovedkvarter snaut tre mil unna i nordlig retning.
Et godt miljø med gode mennesker og en meningsfull tjeneste? Da er det selvfølgelig Heimevernet 43-åringen sikter til, nærmere bestemt innsatsstyrke Heron i Sør-Hålogaland heimevernsdistrikt 14, der han tjenestegjør som MP-korporal.

TOK IKKE BØLGEN

En rask kikk på hans militære rulleblad: Sjøforsvarets rekruttskole på KNM Harald Haarfagre (Madla) i 1994 med påfølgende MP-kurs på Haakonsvern før videre tjeneste på daværende Forsvarskommando Nord-Norge (FKN) på Reitan ved Bodø.

Deretter var unge Olafsen ferdig i Kongens klær. Trodde han. For i 2005 mottok den vernepliktige en innkalling til ny militærtjeneste. Til HVs områdestruktur, noe han ikke akkurat «tok bølgen av». Men innsatsstyrken, derimot, virket forlokkende. Det ble derfor opptak, der den målrettede innsatsen hans ble belønnet med en plass i Heron.

Og der må han tydeligvis ha likt seg, siden treårskontrakten er blitt fornyet hele fire ganger. Det skyldes ikke minst hans mannlige MP-makker, som lyste opp tilværelsen. Og der forholdet dem imellom – som ifølge Ørjan startet litt kleint – i årenes løp utviklet seg særdeles positivt. De to ble omtrent rene «ekteparet» og visste særdeles godt hvor de hadde hverandre.

PERSONUTVIKLENDE 

-Heron har bestått av en fast gjeng gjennom flere år, der miljøet er godt og hvor det er lite tull. Ting fungerer kort og godt i Heron, forteller Ørjan, og legger til at tjenesten har vært særdeles personutviklende gjennom blant annet forskjellige typer kurs kombinert med en meningsfull tjeneste.

Stikkord som lederskap og ansvar er noe av den personlige gevinsten innsatsstyrkeveteranen har fått brukt i sin sivile jobb som arbeidende terminalformann på Bring. Men med permisjon fra sin arbeidsgiver i Bodø, der familien bor.

-En væældig medgjørlig arbeidsgiver, som har gjort tilværelsen i utlandet en smulere enklere ved å innvilge meg tre års permisjon, mener den hjemmearbeidende «offisersfruen». For med tre barn på henholdsvis 5, 7 og 14, så fyller hverdagen egentlig seg selv; med skoler og lekser, handling og matlaging, vasking og støvsuging, fritidsaktiviteter og kjøring.

TRIDENT JUNCTURE 

Og noen ganger i året tjeneste i grønt. Hjemme i Norge. Som i høst, der han deltok i Trident Juncture. Heron møtte i nord og forflyttet seg til sør, for å slutte seg til rødt parti i Trøndelag. 

Om det svarte til forventningene? Absolutt, skal vi tro ham.

-Alltid bra å se igjen gjengen, når jeg er på «husmorferie» hjemme et par-tre ganger i året. Under Nato-øvelsen produserte innsatsstyrke Heron beredskap og forsvarsevne. Mitt eget fagfelt bidro med monitorering av trafikkbildet og med sikkerheten i høysetet. I høyeste grad en skarp operasjon. Dessuten var jeg også liaison til Brigade Nords MP-kompani, der jeg fikk innblikk i Hærens operasjoner – og der MP-kompaniet fikk innblikk i en innsatsstyrke i Heimevernet, forteller han.


I BAKHODET 

Nok en øvelse er over. Nok en innsats for Heron. For Heimevernet. Og for nasjonen – sammen med allierte kolleger. Der Ørjan Olafsen har kunnet reflektere rundt tjenesten og «vitsen med det hele». De årlige treningene har styrket ham i troen – på Heron. På Heimevernet.  

Bodøværingen er helt overbevist om hvorfor innsatsstyrke Heron trener. Hva som gjør at et hundretalls kvinner og menn samles på Drevjamoen og til sammen tilbringer flere titalls dager årlig med drill, drill og atter drill. 

-Hvis det blir bruk for oss, da er vi klare. Ett hundre prosent klare. Alvoret ligger alltid i bakhodet. Langt fremme i bakhodet!
Publisert 12. desember 2018 14:27. av Ola K. Christensen.