hv_823_politibetjentenblemphv_823_politibetjentenblemphttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=23/media/PubImages/JV2017_AOO_MP03.jpg

Politibetjenten ble MP-sjef

Til daglig er Siri Ulverud politibetjent i Lakselv, men under øvelse Joint Viking er brumunddølen sjef for Militærpolitiet i HV-17. Politioppgavene i grønt varierer like mye som de hun har i det sivile.

​​​​​​​​​37-åringen kommer opprinnelig fra Brumunddal i Hedmark, men fant sitt paradis og kjærligheten i Lakselv for mange år siden. Til daglig jobber Ulverud som politibetjent i Porsanger kommune, men én uke i året tar hun på seg uniformen med det røde armbåndet og er MP-sjef med ansvar for 13 soldater. Årets øvelse er den første store militærøvelsen hun er med på og Ulverud innrømmer gjerne at Joint Viking krever mye planlegging og en stor dose improvisasjonsevne.

- I krig har militærpolitiet definerte oppgaver, men under store øvelser som denne er det vanskelig å planlegge for alt. Når krigsspillet først begynner går ting både til høyre og venstre og det blir ikke så mye tid til å trene på andre oppgaver, smiler hun.

​Fordeler

Militærpolitiet har flere viktige oppgaver og de skal først og fremst sørge for sikkerhet, styrkebeskyttelse, trafikkhåndtering og avhør av krigsfanger. I tillegg har de en livvakttjeneste for VIPer og sjefer. Ulverud sier noe av styrken med militærpolitiet i HV-17 er at både sjef og nestkommanderende er politi i det sivile.

- Det gir oss også noen andre fordeler enn de rent faglige. Vi kjenner Heimevernet i dette området veldig godt og har samarbeidet med de i flere skarpe operasjoner, sier hun.

HV-17 har både mannskap og utstyr som kan mobiliseres på kort varsel og politi og HV samarbeider ofte på leteaksjoner.

At vi kjenner hverandre gjør også kommunikasjonen enklere når vi er inne til øvelse, sier Ulverud.

Trafikk​​

Joint Viking 2017 er årets største militærøvelse i Norge med til sammen 8000 soldater fra Norge og flere allierte NATO-land. Det trenes på å forsvare Norge mot en fiende i Finnmark og en stor del av øvelsen foregår i Ulveruds nærområde rundt Porsangerfjorden. Når stridsvogner og store pansrede kjøretøy skal flyttes fra ett sted til et annet, skaper det noen trafikale utfordringer. Mye av transporten skjer langs veger med sivil trafikk. Her har militærpolitiet en rolle som forebygger og konfliktdemper.

Heldigvis er folk i Lakselv og Finnmark vant til et militært nærvær og det har vært lite konflikter og uhell. Alle prøver å ta hensyn til hverandre, sier hun.

Barnevakt​

Nå venter noen hektiske dager på øvelse. Mannskapene kom inn fredag og planer s​kal legges. Siris samboer jobber i innsatsstyrke Ida og Lyra og er ute i teigen hele øvelsen. Det førte til at bestemor og bestefar i Brumunddal måtte flys nordover for å være barnevakter for barna.

Forsvaret har en god ordning med å dekke utgifter til barnepass. Vi er begge ute på øvelse så det er en bra ordning, sier hun.

Siri har bakgrunn fra Hæren så hun trives godt i uniform selv om det bare er ni dager i året.

- Jeg tok Befalsskolen og var i Panserbataljonen i fem år før jeg bestemte meg for å ta en sivil utdannelse, sier Ulverud som også tjenestegjorde i Afghanistan i 2005.

- Jeg trives veldig godt her og kommer nok ikke til å flytte tilbake til Hedemarken, sier hun. 

Publisert 12. mars 2017 08:37. av Stein Cato Nybakken. Foto: Ane Olivie Oppheim. Sist oppdatert 12. mars 2017 17:40.