hv_1105_rettfraførstegangstjhv_1105_rettfraførstegangstjhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1126/media/PubImages/20200414MSP_6739.jpg

Rett fra førstegangstjeneste i HV til oppdrag på grensen

– Jeg trodde at det første oppdraget mitt i Heimevernet skulle bli en vanlig øvelse. Slik ble det ikke, sier Sara Garen Anne Nilut.

Heimevernet har støttet politiet siden det ble innført skjerpet grensekontroll på grunn av koronasituasjonen fra 16. mars. Soldatene har hatt begrenset politimyndighet og har vært utplassert på grensen for å bistå politiet med å gi råd og informasjon til nordmenn.

I Finnmark bistår Heimevernet politiet med soldater fra Finnmark heimevernsdistrikt (HV-17). Oppdraget er spesielt for alle soldatene, men Sara Garen Anne Nilut har kjent ekstra på følelsen.

EGEN FØRSTEGANGSTJENESTE

Hun var i det første kullet som var ferdig med Heimevernets førstegangstjenestene på Porsangmoen i desember. Lite visste hun at hennes første oppgave som HV-soldat skulle bli å hjelpe til med å vokte grensen mot Finland.
 
For å få bukt med manglende soldater i HV-17 ble det i fjor sommer startet opp en egen førstegangstjeneste for ungdommer fra Finnmark. Den grunnleggende utdanningen er slik at soldatene etter gjennomført førstegangstjeneste skal overføres direkte til HV-17s områdestruktur, og tilsette tjenestestillinger som i dag står ubemannet.
 
– Jeg dimitterte fra førstegangstjenesten i desember 2019. Mitt første oppdrag er grensekontroll ved riksgrensen ved Kautokeino over til Enontekiö I Finland. Der bistår vi politiet. Noen dager går sakte, men vi er to soldater ved grensen til en hver tid, så da går det greit. Jeg er også blitt kjent med flere i området, og det er jo bra, mener Nilut.
 
Hun hadde håpet at det første møtet med Indre Finnmark hadde vært på en vanlig øvelse.
 
– Da kunne jeg møtt flere av de andre i området samtidig og sett hvordan de arbeider i ulike lag. Ved grensen jobber vi i makkerpar, så det blir litt annerledes, sier hun.

 

 

hv_1105_rettfraførstegangstjhv_1105_rettfraførstegangstjhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1127/media/PubImages/20200414MSP_6675.jpg


Meget fornøyd

Alt i alt har hun kost seg på grenseoppdraget og mottakelsen i HV har vært veldig bra, ifølge Nilut.
 
– Det var godt å dra rett ut på oppdrag, fordi jeg følte at jeg hjalp til med noe i denne spesielle tiden. Den sivile arbeidsplassen min stengte på grunn av korona-situasjonen, så det å dra inn i HV-tjeneste gjorde at det føltes bra å komme seg på en jobb igjen. Jeg har hatt turnusskift på grensen med én uke på og én uke av. Man blir ikke så sliten, og man får gjort andre ting også.
 
Nilut synes opplegget med seks måneder med førstegangstjeneste etterfulgt av tjeneste i lokalt HV-område er bra og meningsfullt.
 
– På den måten får vi møte de vi var i førstegangstjenesten med hvert år i mange år fremover. Å være en del av Forsvaret er fint. Da er man med i noe større og kan være til hjelpe om noe skulle skje, sier Nilut, som også er positiv til at hun får være i et HV-område nær hjemplassen.
 
– Jeg er mest kjent i denne delen av Finnmark og det er ikke langt å dra på øvelser. I området snakker også de fleste morsmålet mitt samisk, noe jeg ser på som et pluss. Det kan gjøre kommunikasjon mellom oss enklere, fastslår Nilut.

Publisert 11. mai 2020 14:51. av Mads Suhr Pettersen og Jonny Karlsen. Sist oppdatert 11. mai 2020 14:52.