Forsvarets nye standardvåpen

UTDANNING: Som «natt og dag» sier våre soldater. I løpet av mai har flere HV-områder byttet inn den «gamle traveren» AG-3 med nye HK-416. Soldatene beskriver det som to helt forskjellige verdener.
På Heistadmoen leir, like utenfor Kongsberg har soldatene fra Oslo og Akershus heimevernsdistrikt 02 skutt med AG-3en for siste gang. For noen er det litt vemodig, for andre veldig godt. Én av de som har tilbrakt mye tid med det gamle våpenet er Erik Olafsen fra Røa i Oslo. For én med 20 år bak seg i Heimevernet var det litt rart å levere inn våpenet for aller siste gang.
 
– Det er litt vemodig å kvitte seg med et så nostalgisk og godt våpen. Jeg fikk det utlevert på øvelse på 90-tallet, så det har jo fullt meg i mange år, innrømmer 44-åringen.
 

Treffsikker

Med et nytt og moderne våpen kommer det også fordeler. Ikke bare er våpenet lettere, men det har rødpunktsikte som gjør treffsikkerheten enda bedre. For Olafsen er også en justerbar kolbe viktig for at han treffer bedre. – For meg som ikke er så høy er det helt nødvendig å kunne stille lengden på kolben. Nå treffer jeg der jeg sikter og det er jo en stor fordel, ler han.


HK416: Erik Olafsen er fornoyd med nytt våpen. Foto: Marius Kaniewski / HeimevernetHK416: Erik Olafsen er fornoyd med nytt våpen. Foto: Marius Kaniewski / Heimevernet
 

Tar tid å lære

Etter å ha skutt med samme våpen i over 20 år er gamle vaner vonde å vende.
- Jeg er jo vant til det gamle våpenet, spesielt ladegrepet som er helt forskjellige på de to våpnene. Man har jo lært inn en del triks i løpet av alle årene og de sitter jo i hodet nesten automatisk, men treffene sitter bedre og bedre nå, forteller Olafsen.
 
En annen som er svært tilfreds med det nye våpenet er 26 år gamle Fredrik Hausmann som er på sin første øvelse siden førstegangstjenesten. For han er overgangen fra AG-3 han brukte tidligere til HK-416 enorm.
 
- Ikke bare slipper man den kraftige rekylen, men skrubbsåret som man ofte dro på seg etter en hel dag med tørrtreningen forsvinner også. Man merker rett og slett at våpenet er fra et annet århundre, sier han.

HK416: Fredrik Hausmann syntes det er enklerer å treffe godt med det nye våpenet. Foto: Marius Kaniewski / HeimevernetHK416: Fredrik Hausmann syntes det er enklerer å treffe godt med det nye våpenet. Foto: Marius Kaniewski / Heimevernet

Motiverte soldater

26 åringen fra Bergen mener at soldatene vil bli mer motiverte med nytt utstyr.
- Den første opplevelsen vi får med våpenet her i dag har helt klart en motiverende effekt. Førsteinntrykket er veldig bra. De 22 gradene og sol er ikke akkurat demotiverende heller, presiserer soldaten.
 
Publisert 4. juni 2014 01:56..