IMG_9687IMG_9687http://forsvaret.no/media/PubImages/IMG_9687.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7933Solater under opptak til innsatsstyrke Bjørn WestSolater under opptak til innsatsstyrke Bjørn West

Aldri før har så mange stilt til opptak

Ikke mindre enn 60 soldater var påmeldt opptaket til HV-09 sin innsatsstyrke Bjørn West  1. november i Ulven leir.

​​​​​​​​Antallet ble kraftig redusert etter hvert som opptaket skred frem. 

Innsatsstyrken er det skarpeste verktøyet i verktøykassen til Bergenhus heimevernsdistrikt 09. De trener mer en den vanlige soldaten i HV, har kortere reaksjonstid og skal kunne mer. 

-Derfor er det viktig at vi får kandidatene gjennom et opptak slik at vi ser om soldatene er sterke nok fysisk og psykisk, sier major Harald Drægebø. 

Under dette aktuelle opptaket var nok gjennomsnittet på den fysiske formen under gjennomsnittet på de som startet, men kvaliteten på de som fullførte var bedre enn for en del år tilbake. 

- Kandidatene er godt trent, men de er nok ikke forberedt på det vi tester dem på og som man ikke får trent på i et treningsstudio, sier majoren.

Drægebø tenker at det er flere grunner til at så mange kvinner og menn vil bli soldater i innsatsstyrke Bjørn West.

-Innsatsstyrkene har et godt renommé. Vi har godt og har moderne materiell, trener jevnlig, og ikke minst er soldatene fornuftige, godt motiverte og positive ambassadører for Forsvaret og HV.
Som del av samfunnets felles beredskap er hele strukturen vår en stor og viktig bidragsyter. For de som ønsker å bidra til dette viktige arbeidet utover vernepliktens seks til ni dager per år, er innsatsstyrkene en førsteklasses militær avdeling med gode treninger og øvelser, og ikke minst et godt sosialt miljø, sier han.

Det er hele tiden behov for nyrekruttering. Selv om mange står mer enn en avtaleperiode på tre år, er det jevnlig behov for nytt personell. 

- Da er det viktig å ha tilgang til folk som banker på døren når enkelte er på vei ut.

For å selektere de beste soldatene er det flere ting vi ser etter. Utover kontroll av fysiske minimumskrav, ser vi spesielt etter evnen til samarbeid, evne og vilje til læring, og ikke minst evnen til å ta vare på seg selv og sine medsoldater under krevende forhold, avslutter majoren.​

Opptaket endte med 13 soldater som alle fikk tilbud om kontrakt.

 


Publisert 8. november 2016 15:31. av Tore Ellingsen. Sist oppdatert 9. november 2016 08:28.