170116-M-DX405-088170116-M-DX405-088http://forsvaret.no/media/PubImages/3104531.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8631VÅPENBRØDRE: U.S. Marine Corporal Jacob Thomas og Cpl. Eduardo Duranespino sammen med en av vaktsoldatene fra HV-12. (U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Victoria Ross)
IMG_0368IMG_0368http://forsvaret.no/media/PubImages/IMG_0368.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8630VINTERUTSTYR: Soldater fra combat support enheten deler ut truger og pulker. «The Grunts», infanteristene i marinekorpset er klare til å lære seg å operere om vinteren.
IMG_0361IMG_0361http://forsvaret.no/media/PubImages/IMG_0361.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8629

US Marines med ski, truger og pulker

Langt fra alle av de 330 Marines som nå er hos HV-12 på Værnes vet hvordan de skal gjennomføre en god gammeldags taktisk forflytning på ski, men de skal snart lære seg.

​​​Soldatene i det som heter Marines Rotational Force Europe (MRF-E) har nå fått sine ski og truger utlevert, mens de forbereder seg til å tilbringe seks uker i Nord-Norge og blant annet Øvelse Joint Viking.

Flankemarsj på ski?
En del vinterutstyr som ski, truger og pulker er allerede tatt ut av forhåndslagrene i Trøndelag.

- I begynnelsen av neste uke vil de være ute hele dagen med ski og truger, sier oberst Doug Bruun som er ansvarlig for å koordinere treningsaktivitetene med Forsvaret som helhet, og HV-12 som vertskap.

Vi starter med å lære dem grunnleggende teknikker på ski og truger, før vi går videre med taktisk forflytning og mer offensive operasjoner i fjellterreng og med snø som underlag, forklarer oberst Bruun. HV-12 støtter med egne instruktører innen glattkjøring, kjøring på vinterveier og hjelper til med leksjonene i vintertjeneste.

Infanterivær på Værnes
Akkurat nå er Værnes Garnison preget av sludd og sørpe og null grader, noe som er alle infanteristers «mareritt».

 - Men vi ser faktisk frem til å starte treningen neste uke, forteller sersjant Patricia Morris.  - Vi skal rett og slett bli gode på operasjoner i vinterforhold, smiler hun.

At jeg skulle bli sendt helt hit til Norge, det hadde jeg aldri trodd ville skje forteller Morris.

Etter en helg med hektisk aktivitet for å gjøre avdelingen klar «braker det løs» med
vintertjeneste. Mange av soldatene ser med litt skrekkblandet fryd på den kommende vinterøvelsen - Joint Viking.

 - Jeg har hørt rykter om temperaturer ned mot 30 minus, smiler visekorporal Victoria Ross. Men hun trøster seg med at hun kanskje får se nordlyset.​

Publisert 22. januar 2017 15:10. av Rune Haarstad, PIO Midt-Norge. Sist oppdatert 22. januar 2017 15:39.