hv_835_detsistekullethv_835_detsistekullethttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=47Det siste kulletHer ser du det siste kullet som blir utdannet på ved Heimevernets befalsskole. En av disse er Marie Andersson. /media/PubImages/065A0743.jpg

​​​​TEKST OG FOTO: SVEIN SJØVEIAN
FOTO: KAMILLA THRANA HAUGLAND

Februar 2009 ble befalsskolen for heimevernet (HVBS) flyttet fra Værnes til Porsangmoen. Det ble markert med en skimarsj hvor befalskoleelevene gikk på ski fra Trøndelag til Finnmark. Men etter åtte år på ved Garnisonen i Porsanger (GP) går det behørig mot slutten. Det siste vinterkullet har ankommet HVBS og gjennomfører sine seks måneders utdanning.

Fra 2009 til 2017 har cirka 600 elever kommet seg igjennom nåløyet og fått tittelen UB korporal.

 

 

hv_835_detsistekullethv_835_detsistekullethttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=49Marie Andersson, har ankommet HVBS som ligger i teigen til HV-17. Hun blir med i det siste kullet som uteksamineres ved skolen på Porsangmoen./media/PubImages/Det siste kullet.jpg
hv_835_detsistekullethv_835_detsistekullethttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=50KLARTE DET: Marie Andersson har fullt fokus under opptaket på FOS. Dette skal hun klare./media/PubImages/7.jpg

​​

FRA MP TIL​ HVBS

I 2015 var nåværende befalskoleelev Marie Andersson i førstegangstjenesten som militærpoliti. Planen var i utgangspunktet å bli politi.

- Det var en nedtur ikke å komme seg inn på Politihøgskolen. For det er politi jeg ønsker å bli. Men etter å ha jobbet i helsevesenet i en perioden, fant jeg ut at det var greit å gjøre noe annet. Mange av mine venner har gjennomført befalsutdanningen på Porsangmoen og har gitt tommelen opp for denne skolen. Derfor var målet å komme meg igjennom Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) og videre til HVBS, sier Marie Andersson.

Siste dagen i juli 2017 låses dørene på HVBS for siste gang. Da pakker de siste 32 elevene og drar til sine respektive tjenestesteder hvor praksisperioden skal gjennomføres.

- Det er litt trist av vi er det siste kullet på denne skolen. De som har tatt denne veien tidligere har bare gode ord å komme med. Det er dyktige instruktører her som sørger for at elevene får mest mulig i sekken etter seks intensive måneder.

- Det som er veldig bra med lokasjonen til skolen, er beliggenheten. Det er bare å gå ut av døra så er vi i treningsområdet. Skytebanene ligger også rett i nærheten. Vi har i tillegg et godt velferdstilbud med muligheter for mange aktiviteter, sier Marie Andersson, som ønsker seg tilbake i militærpolitiet etter hvert.

Men da som befal.

DET BLI​​R LYSERE

Det blir noen tusen kilometer hjemmefra for de fleste av elevene på HVBS. For de fleste blir helgepermene tilbrakt i nærheten av Porsangmoen.

- Det var litt tungt i starten, men etter noen uker er det blitt bedre. Vi går jo mot lysere tider. Jeg gleder meg til å se hvordan landskapet er uten snø og is, sier Andersson som skal hjem for første gang i påskeferien.

Frem til 2015 var utdannelsen HVUB-jeger på Heimevernets befalsskole. Men de to siste årene er det blitt utdannet HVUB-innsats.

 

 

hv_835_detsistekullethv_835_detsistekullethttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=48SISTE SKOLESJEF: Major Joachim Bjørnbak er siste skolesjef på HVBS./media/PubImages/5.JPG

​​

- Dette var helt klart en riktig endring. De som har blitt utdannet etter endringen kan bekle alle funksjoner i Heimevernets innsatstyrketropper.  HV-17s basetropp har fått tilgang på en UB korporal i hvert sitt vaktlag. Det har vært en styrke for denne tjenesten ved Porsangmoen. Og landets 11 HV distrikter har fått tilgang på dyktige instruktører med bred kompetanse fra HVBS, sier major Joachim Bjørnbak, som er den siste skolesjefen på HVBS.

Han sier HVBS har satt sport etter seg i Forsvaret.

- Skolen har levert godt motiverte elever. Av det de som har gjennomført utdannelse og praksisperioden i 2016, er fortsatt 29 av 40 på kontrakt med Forsvaret. Og 11 av 38 plasser på krigsskolens operativlinje i år består av elever fra HVBS, fastslår Bjørnbak.​

Publisert 4. april 2017 14:54.. Sist oppdatert 4. april 2017 16:35.