Øvelse Bjørgvin starta idag, her på skytebana under innskyting av nytt våpen.//Excercise Bjørgvin started today, here from the shooting range.Øvelse Bjørgvin starta idag, her på skytebana under innskyting av nytt våpen.//Excercise Bjørgvin started today, here from the shooting range.http://forsvaret.no/media/PubImages/Bjorgvin_skytebana_02.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=9419PÅ SKYTEBANEN: Til daglig jobber han som forsker ved Nansenssenteret i Bergen. Nå er Espen Storheim en av 650 soldater som deltar på øvelse Bjørgvin i Bergen-regionen.PÅ SKYTEBANEN: Til daglig jobber han som forsker ved Nansenssenteret i Bergen. Nå er Espen Storheim en av 650 soldater som deltar på øvelse Bjørgvin i Bergen-regionen.
Øvelse Bjørgvin starta idag, her på skytebana under innskyting av nytt våpen.//Excercise Bjørgvin started today, here from the shooting range.Øvelse Bjørgvin starta idag, her på skytebana under innskyting av nytt våpen.//Excercise Bjørgvin started today, here from the shooting range.http://forsvaret.no/media/PubImages/Bjørgvin_skytebana_04.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=9418

Greit å komme seg ut fra kontorjobben

Espen Storheim synes det er veldig kjekt og nyttig å være på heimevernsøvelse.

​​​​​​​​​​19. til 26. april har HV-09 øvelse Bjørgvin i Bergen-regionen. Om lag 650 lokale heimevernssoldater er innkalt til øvelsen, som er den største og viktigste øvelsen for HV-09 i år.

To av disse er Espen Storheim fra Radøy kommune og Helge Mjømen fra Søfteland i Os kommune. Begge tilhører HV-09217, Bergen Syd HV-område.

- Jeg synes det er kjekt og nyttig å være på HV-øvelse. Jeg er en stor fan av Heimevernet og mener HV har en veldig viktig funksjon i samfunnet. Derfor gjør jeg min tjeneste med et smil, sier Storheim, som også innrømmer at det er godt å komme seg litt ut fra kontorjobben som forsker ved Nansenssenteret i Bergen.

Bra øvelse

Han får støtte fra HV-kollega Mjømen, som jobber i entreprenørbransjen i det sivile.

- Heimevernet for meg er interessant. Det å kle seg i grønt gir en avkobling til det daglige, selv om jeg skal innrømme at det kan være vanskelig å løsrive seg. Men jeg trives med uniformen på, sier Mjømen.

Mjømen, som har ti år bak seg i HV-09 blant annet som innsatsstyrkesoldat, synes øvelse Bjørgvin er en bra øvelse.

- Det er en av de store øvelsene her i distriktet og mine tidligere erfaringer fra denne øvelsen er at vi som soldater får utviklet oss fra år til år.

Blant de 650 som skal inn på øvelsen er det i hovedsak soldater fra distriktets innsatsstyrke Bjørn West, samt at fire av distriktets områder er med. Et område tilsvarer det man på folkemunne kjenner som et kompani.

- De aktuelle områdene er fra Fana og Bergens syd, samt vårt stabsområde og sambandsområde, sier oberstløytnant Ingvar Seland, sjef for HV-09.

Objektsikring

Mens områdesoldatene fra Fana og Bergen syd har en noe mer lokal tilhørighet, så er soldatene i innsatsstyrke Bjørn West, samt de i stabsområdet og sambandsområdet fra hele Hordaland.

- Øvelsen skal fokusere på ledelse og våre oppgaver i krise og krig. Generelt vil vi da fokusere på sikring av viktig infrastruktur på flere objekter, samt overvåkning og kontroll av akser, håndtering av oppståtte situasjoner og offensive bekjempningsoppdrag, sier Seland.

Øvelsen vil spesielt merkes i Os og Bergen kommune, hvor operasjonene vil foregå rundt Ulven leir, Apeltun og Fanafjell. ​

Øvelse Bjørgvin:
- Øvelsen er fra 19. til 26. april. Feltdelen av øvelsen er fra 19. til 22. april.
- Øvingsområdet avgrenser seg til Os og Bergen kommune.
- Deltakere vil være fra innsatsstyrke land og fire landheimevernsområder (et område tilsvarer et kompani).
- I en reell situasjon vil HV med stor sannsynlighet være de som møter en potensiell motstander først. Det skyldes den lokale tilstedeværelsen organisasjonen har over hele landet. Under øvelse Bjørgvin skal det blant annet trenes på klassiske HV-oppdrag, som objektsikring, utrykning, overvåking og kontroll, samt offensive bekjempningsoperasjoner. ​

Publisert 21. april 2017 13:34. av Jonny Karlsen, foto: Ane Olivie Oppheim. Sist oppdatert 21. april 2017 17:40.