hv_906_grunnleggendesoldatfhv_906_grunnleggendesoldatfhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=308/media/PubImages/gjallarhorn.innsats_5.JPG

Grunnleggende soldatferdigheter

Grunnleggende stridsteknikk er noe alle soldater i Heimevernet må øve på og repetere, uansett hvor mye eller lite de kan fra før. Den erfarne kommandérsersjanten Thore Allan Grønning har dessuten én favorittferdighet.

TEKST OG FOTO: Rune Sævik

− Det er mange grunnleggende ferdigheter soldater skal ha. Et eksempel er kjennskap til våpenet sitt og ildhåndgrep. Dette må man være trygg på, eller så går det på sikkerheten løs, sier kommandérsersjant Thore Allan Grønning i Trøndelag heimevernsdistrikt, HV-12.

− Har alle soldater i Heimevernet disse ferdighetene?

− Ja, de skal kunne det. Men det må uansett repeteres, på hver eneste øvelse.

 

 

hv_906_grunnleggendesoldatfhv_906_grunnleggendesoldatfhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=309MÅ ØVE: Kommandérsersjant i HV12, Thore Allan Grønning, mener grunnleggende stridsteknikk er en ferdighet alle soldater må øve på, uansett hvor erfarne de er. /media/PubImages/Thore Allan Grønning 03.jpg


BRUK REGLEMENTET

− Hvilke andre ferdigheter skal soldatene ha?

− Bruk reglementene. De er faglitteraturen vår som beskriver hva og hvordan, sier Grønning.

I HV-12 deler han dessuten ut et enkelt hjelpehefte i stridsteknikk som er så lite at det får plass i brystlomma på feltuniformen.

− Reglementene kan bli litt for detaljerte for enkelte, derfor laget jeg dette heftet. Her finner lagførere og instruktører det mest sentrale.

− Og av alle grunnleggende ferdigheter HV kan øve på; hva er favoritten din?

− Valg av ildstilling, uten tvil. Kan vi ikke dette, kan vi like gjerne pakke sammen og dra hjem – for å sette det veldig på spissen. Men helt alvorlig: Valg av ildstilling er en helt sentral soldatferdighet. Det handler om egensikring og dermed overlevelse på enkeltmannsnivå.

SSDS 

− For de av HV-bladets lesere som er litt rustne: Hvordan skal det gjøres?

− Huskeregelen er SSDS: skuddfelt, skjul, dekning og støtte for våpenet. Det er oppdraget eller hensikten med ildstillingen din som avgjør hva du prioriterer. Det er umulig å få til 100 prosent skuddfelt, støtte, dekning og skjul samtidig.

Vit hva du gjør og hvorfor. Situasjonen kan hurtig endre seg, og du må like hurtig omprioritere ildstillingen din, poengterer Grønning.

− Skal du bekjempe noe så er skuddfelt det viktigste når du skal velge ildstilling. Du må ha klar sikt i den retningen våpenet ditt skal virke. Her gjøres det innimellom noen rare valg, særlig når vi trener på formasjoner, driller og utgruppering. Soldater blir så opptatt av å holde sin plass i formasjonen at de legger seg med våpenet pekende rett inn mot et tre eller en vegg. Da må man selvfølgelig flytte på seg, og så får sidemannen justere sin posisjon tilsvarende.

Når du har skaffet deg skuddfelt, vil støtte for våpenet være en viktig faktor for å sørge for at du treffer det du sikter på.  

- Skjul og dekning for innkommende ild bergenser muligheten for å bli truffet. Deretter kommer samband og øyekontakt lagfører og med de andre i laget, Skiftestilling og skjult og dekket inn- og uttrekking fra stillingen, fastslår Grønning.

Publisert 29. august 2017 12:10.. Sist oppdatert 31. august 2017 23:49.