hv_852_hanvarførstetroppssjhv_852_hanvarførstetroppssjhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=82/media/PubImages/170426-2.jpg

Han var første troppssjef i Archery

Anders Eide kjenner innsatsstyrke Archery. Og han kjenner de godt. Han var nemlig en av de første troppssjefene som var med da innsatsstyrken ble etablert i 2004.

​​​På øvelse Finnvid som for tiden går i Møre og Fjordane heimeverndistrikt 11, er det spesielt en områdesjef som ivrer etter å fortelle hvor god Archery er som innsatsstyrke.

Anders Eide er nå områdesjef for Rauma HV-område, en jobb han fikk etter årevis som troppssjef i innsatsstyrken. Etter ti år i Archery har han fulgt tett med på utviklingen av styrken, fra å ha fokus på å være best i høyden til å bli en ordentlig kampavdeling.

- Tidligere innsatsstyrkesjef Ove Staurset ga oss utfordringer som å bestige skyhøye fjelltopper på øvelse og å være gode alpint, forteller kapteinen.

Lettere rekruttering

Videre forklarer han at opptakene før var totalt annerledes enn det de er i dag. Tidligere var det mye vanskeligere å verve folk til å bli innsatsstyrkesoldater, mens i dag er det et populært valg. Spesielt for folk som kommer rett fra førstegangstjenesten.

Archery holdt del to av opptaket i mars og stiller denne uka på øvelse Finnvid med ferskt blod. HV-område Rauma består av mange Archery-veteraner som Eide setter inn i uttrykningstroppen.

- Denne troppen ligner mye på en innsatsstropp fordi de er utstyrt med både materiellødeleggelsesrifle (MØR) og rekylfri kanon (RFK), i tillegg til at de vet hva de skal gjøre. Soldatene er ferdig utdanna innsatsstyrkesoldater og troppen er veldig lik Archery, bare at ambisjonsnivået er litt lavere.

​Utnytte kompetansen

I tillegg til å være områdesjef og ha ansvar for rundt 150 soldater, jobber Eide som skiftleder på et konsernlager. Her får han brukt sin militære kompetanse i det sivile liv.

- Etter alle årene mine som troppssjef og områdesjef er jeg blitt veldig god på å løse uventa situasjoner og til å ta kjappe avgjørelser. Improvisasjon er et nøkkelord, sier Eide.

Eides karriere i Forsvaret startet med at han ble overført til Heimevernet rett etter førstegangstjenesten. Han har vært et år i FN-styrken i Libanon, et halvt år i Bosnia, begynt på kursrekka i Heimevernet og tatt flere kurs rettet mot etterretning og jegertjeneste. Den kompetansen han sitter inne med vil han gjerne få utnyttet ved å bli værende som områdesjef i alle fall fem år til.

- Det er lett å tenke «hvorfor gjør jeg det her», når du sitter på en pappdass i en skog, lang inne i Trøndelag på Cold Response. Men det er så innmari verdt innsatsen, flirer han.

- Hva er det som gjør det verdt de kalde nettene?

- Kameratskapet. Jeg gleder meg til hver øvelse for å se igjen folk man er blitt gode venner med. Det hyggeligste er å dra i gang et stort bål på øvelsen, for å overraske soldatene med pølsegrilling. Det er toppen!​

Publisert 27. april 2017 09:48. av Julie Hjermstad.