HV-hunden ExxHV-hunden Exxhttp://forsvaret.no/media/PubImages/HV-hunden Exx.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8107HV-hunden Exx er en fantasktisk ressurs innen flere militære oppdrag.
Tverrbakk og LunaTverrbakk og Lunahttp://forsvaret.no/media/PubImages/Tverrbakk og Luna.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8108Sersjant Roger Tverrbakk fra Kjerrringøy og hunden Luna var på Værnes for å lære mer om politiets bruk av hund.
FH2B0632FH2B0632http://forsvaret.no/media/PubImages/FH2B0632.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8106

Når din firbente følgesvenn blir «soldat» i HV

Fra familiens kjæledegge til skarp tjenestehund. Hundene i Heimevernet er akkurat som soldatene – både sivile og militære.

​​​​​​​​​​​​​– En patrulje som har med en tjenestehund, får med seg verden beste mobile sensor ​​​​som kun krever litt mat og vann, forteller hundefører Fredrik Johansen fra Brønnøysund. Sammen med Exx legger han ned hundrevis med timer i året på å bli en god hundeekvipasje.

Forsterket med Hund

Sist uke var tjenestehunder fra Heimevernet i Trøndelag og Nordland samlet på Værnes for å trene på søk i bygg og urbane omgivelser. Politiet stilte med instruktører, og det ble en uke med godt utbytte for ivrige hundeekvipasjer.

Hund er på mange måter en styrkemultiplikator – en som på en avgjørende måte styrker evnen til å løse oppdrag. Det kan være klarering av terreng, områder og bygninger. Hundene kan brukes av avpatruljering av viktige objekter og forsterke alle typer av patruljer. De kan også støtte ved vakthold og ved adgangskontroll. 

– En patrulje forsterket med en hundeekvipasje, blir noe mye mer enn bare å «slenge på» et par ekstra soldater, forklarer hundefører, Løytnant Fredrik Johansen.

Han tilhører den harde kjernen av hundemiljøet i HV-14 som bruker veldig mye av fritiden sin på å holde ferdigheten ved like. 

– Jeg har prøvd å slutte flere ganger, men jeg klarer det ikke, smiler han. 

– Det blir både en livsstil og en hobby.

Mye frivillig arbeid

Hundelaget er en naturlig og viktig del av innsatstyrkene i Heimevernet. I tillegg til at soldatene skal kunne, og mestre, det samme som resten av soldatene i innsatsstyrkene, skal de også trene hundene. De fleste hundeførerne i HV bruker sin private hund som både er familiens kompis og en nyttig ressurs for Forsvarets beredskap i Norge. I tillegg til rent militære oppdrag kan heimevernet støtte politiet og sivilsamfunnet med sine hunder.

Heimevernet utdanner og godkjenner hunder i kategorien «Tjenestehund I». Denne godkjenningen består av lydighet, sporsøk, patruljegang med markering på lyd. Tilleggsutdannelse kan bestå av spor på hardt underlag, beskyttelse, søk i bygg, lavine, vindsøk og rundering, som er et søk etter mennesker som er «skjult» i terrenget.

Leder for hundetjenesten i HV-12, kaptein Jonny Schjetne, forteller at det kreves mye innsats fra både eier og hund for å få en god ekvipasje, og at det trenes opp mot 45 dager i året inne til tjeneste samt utallige dager med egentrening. 

– Vi er en viktig ressurs ikke bare for våre egne avdelinger i  HV, men også på tvers av forsvarsgrenene og til sivilsamfunnet.

– Hundene er av uvurderlig verdi i en rekke oppdrag legger Schjetne til. 

– Da går ekvipasjen inn som en naturlig del av lagene til både jeger og innsatstroppene våre, som en sensorkapasitet som kan øke både overlevelsesevnen og evnen til oppdragsløsning.​

Publisert 4. desember 2016 16:39. av Rune Haarstad (tekst) og Jostein Hestdal (foto), Heimevernet. Sist oppdatert 5. desember 2016 09:23.