hv_837_norgeshøyestutdannedhv_837_norgeshøyestutdannedhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=52Norges høyest utdannede HV-område?Med seks doktorgrader, 20 mastergrader og 17 ingeniører, er sambandsområdet til Trøndelag heimevernsdistrikt 12 som en middels stor kunnskapsbedrift./media/PubImages/mest utdannet.jpg

TEKST: RUNE HAARSTAD
ILLUSTRASJON: TORE ELLINGSEN

Legger du til at resten av soldatene har enten teknisk fagskole, eller fagbrev som tekniker/montør, så skjønner du at dette er ikke en hvilken som helst militær avdeling. Dette er på mange måter hele konseptet med verneplikt satt i system. HV utnytter militær og sivil kompetanse og forvalter gode soldater til de blir «pensjonister» i en alder av 44 år.

- På mange måter ser jeg på området mitt som en middels stor bedrift, som jeg nå har ledet i ni år, forteller områdesjefen Pål Dahlø, som tidligere har en lang militær karriere bak seg som G6.

- Nå jobber jeg i fylkeskommunen med utbygging av fiber og mobil.

NERDE-TEAM

HV-området har en teknisk driftsseksjon som jobber mye med feilretting. I denne seksjonen sitter også områdets eget «nerde-team». De er nærmest en liten utviklingsgruppe som ser på hyllevarer og hvordan det kan brukes militært.

- Kan vi dele data gjennom 4G? Er ting sikkert nok i «skyen» til at vi kan lagre ting der? Finnes det gode og trygge sivile løsninger som kan fungere som kommando- og kontrollverktøy?

- Dette er mat for «nerde-teamet» vårt, smiler major Dahlø.

- Men det er ikke nødvendigvis alle de sivile studiepoengene som utgjør forskjellen. Det er blandingen av sivil og militære kunnskaper som skaper synergiene, forklarer Dahlø.

- Vi har også svært mange vernepliktige befal og folk med god bakgrunn fra Hærens samband og sambandsbataljonen, poengterer han.

- Flere har også vært ute i internasjonale oppdrag som systemtekniker eller innen samband.

KUNDESENTER

Akkurat nå støtter området distriktet med å fylle to stillinger på G6-seksjonen. Dette er to spesialister som stiller på kort varsel for å hjelpe til.

- Men vi sliter også selv med å fylle opp «rullene». Vi har flere interesserte, men det tar for langt tid å få de overført. Forsvarets interne systemer fungerer ikke godt nok. De gode folkene er der ute, men de overfører ikke til Heimevernet, sier major Dahlø.

- Men vi har i stor grad klart å finne dem selv. «Rett mann på rett plass», er kjempeviktig for en organisasjon som Heimevernet. Vi må utnytte all kompetansen til folk, både sivilt og militært. Er du god til noe spesielt? Da bruker vi kompetansen forteller han.

I tillegg til driftsseksjonen har de selvfølgelig et sambandsoperasjonsrom.

- Vi ser på dette som et kundesenter, smiler Dahlø.

- Under Øvelse Cold Response fikk vi tilbakemelding fra HV-områdene at det var som å snakke med et hjelpsomt kundesenter i en sivil bedrift. Det tok vi som et kompliment.

BUKSELOMME

I tillegg mener majoren at de har kompetanse og kapasitet til å støtte resten av Heimevernet, både med spesielle sambandsfaglige ting og det å bygge opp et eget HV-område basert på ett spesielt fagområde.

- Både fagsamlinger og litt kreativ bruk av kompetansen vår ønskes velkommen, oppfordrer major Dahlø.

Dahlø kjenner ansvarsområdet som sin egen bukselomme. Mye gjennom jobben med å bygge ut fiber og bredbånd i Trøndelag, og hobbyen som musiker i blues og rocke-band. - Det blir noen konserter her og der, smiler han.

 - Jeg fikk til og med den høythengende «Krik og krok-prisen» fra fylkeskommunen.​

HV-område med mye studiepoeng:
•          Doktorgrad: 6 personer
•          Master/sivilingeniør: 20 personer
•          Bachelor/høyskoleingeniør 17 personer
•          Teknisk fagskole: 7 personer
•          Teknikker/montør med fagbrev 25 personer​

Publisert 4. april 2017 15:11.. Sist oppdatert 4. april 2017 16:37.