hv_1030_norskrevansjhv_1030_norskrevansjhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=845HV-soldat Sagen fra Meråker og Kristoffer Spongberg fra Vesternorrlandsgruppen og Jens Helgård fra fra Feltjegergruppen venter på å prøve seg på «patrollkarlsstrid». /media/PubImages/Kvadratmach_S161641.JPG

Norsk revansj

Etter nærmere ti år med svensk seier i den tradisjonsrike kvadratmatchen, ble det i år dobbelt norsk.
Kvadratmatchen er en konkurranse mellom norske og svenske HV-soldater. Arrangementet ble startet i 1952. Hensikten er å utveksle erfaringer og lære av hverandre. Konkurransene gjennomføres hvert andre år av Trøndelag heimevernsdistrikt. Sverige stiller med ett lag fra Fæltjegergruppen og ett lag fra Væsternorrlandsgruppen. Norge stiller med to av HV-områdene langs grensen. Navnet kommer av at det stilles to lag fra hvert land fra HV-områder som grenser opp mot hverandre.

 Under kvadratmatchen konkurreres det i feltskyting, håndgranatkasting, nærstridsløype og stridsskyting for lag.

 I år gikk seiren til Hegra/Meråker HV-område. Andreplass til Snåsa/Lierne HV-område. Tredjeplass gikk til Västernorrlandsgruppen og fjerdeplass til Fältjägargruppen.

Mye samarbeid over kjølen


– Svenskene var som vanlig favoritter. Men vi nordmenn pleier å gjøre det bra på de individuelle øvelsene som feltskyting håndgranatkasting og stridsløype, uttalte områdesjefen for det seirende laget før konkurransen, kaptein Bård Atle Haugen.
 
– Men det viktigst er kanskje det sosiale og at vi kan utveksle kunnskap og noen gode triks oss i mellom, smiler kapteinen.
 
Denne konkurransen er en av flere utvekslinger og samarbeid med HVs søsterorganisasjoner. Heimevernet har årlig utveksling med US National Guard og med det svenske og danske Heimevernet.
 
Dette er ikke det eneste samarbeidet HV-12 har over grensen med svenskene. De trener sammen og har planene klare for å støtte hverandre om det skulle bli mer alvor - som for eksempel under leteaksjoner i grensetraktene. Svenskene trener også i Leksdalen skytefelt. 

Utveksle erfaringer


– Det gikk sånn "hyfsad" bra. Vi har jo trent en del i forkant innrømmer Christoffer Lundhag. Vi pleier jo å slå "norrbaggarna". Men de har faktisk blitt bedre og bedre de siste årene. Nå begynner det å bli spennende, forteller Christoffer Lundhag fra Ørnskjøldsvik, soldat i Vesternorrlandsgruppen under konkurransen.
 

– De trønderske HV-soldater har virkelig hevet seg i år, men det viktigste med denne utvekslingen og konkurransen er uansett at vi blir bedre kjent med hverandre og måten vi opererer på, oppsummerer Sjef HV-12, Egil Haave. 

 

hv_1030_norskrevansjhv_1030_norskrevansjhttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=846Kaptein Kyrre Kraft fra HV-12 styrer blinkene som spretter opp. Her gjelder det å bekjempe fienden så raskt som mulig uten å skyte på sanitetspersonell som også kan dukke opp. Da blir det minuspoeng. /media/PubImages/Kvadratmatch_S161562.JPG

Publisert 26. august 2019 10:41. av Rune Haarstad. Sist oppdatert 26. august 2019 13:28.