Archery - historien bak navnetArchery - historien bak navnethttp://forsvaret.no/media/PubImages/Archery_profilbilder2014-2379.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=4445

Historien om Archery

Alle innsatsstyrkene i Heimevernet er oppkalt etter historiske aksjoner utført under 2. verdenskrig. Her får du beskrivelse av aksjonen bak vårt navn.
​​​​Operasjon Archery, bedre kjent som Måløyraidet, var en britisk ledet operasjon mot tyske styrker på Vågsøy, 27.desember 1941. Raidet ble utført av britiske kommando, marine og luftstyrker. Norwegian Independence Company 1 deltok også i raidet.
 
Raidet fikk ildstøtte fra fire britiske jagere og krysseren HMS Kenya samt støtte fra bombe- og jagerfly fra Royal Air Force. Sentralt for operasjonen var ødeleggelsen av fiske-og olje produksjon og lager som tyske styrker brukte til produksjon av høyeksplosiver.

En annen hensikt var å få tyske styrker til å øke sin tilstedeværelse i Norge, styrker som ellers ville blitt brukt på østfronten.

 

Motstand

Før landingen ble det gjennomført et effektivt bombardement og alt gikk som planlagt, unntatt i Måløy sentrum. Motstanden der var mye hardere enn forventet da det viste seg at en erfaren styrke med bergjegere (gebirgsjäger) fra østfronten var der på permisjon.
 
Tyskernes erfaringer med snikskytter og gatekamper førte til harde kamper. Dette førte til et behov for britiske forsterkninger. Flere norske sivile hjalp kommandosoldatene med bæring av ammunisjon og sårede.
 
Etter hvert startet kommandosoldatene sin tilbaketrekning; fire fabrikker, fiskeoljelagre, ammunisjonslagre, telefonsentral og flere militære installasjoner ble ødelagt i raidet. Royal Navy hadde senket 10 fartøyer.

 

Kompani Linge

Britiske styrker hadde et tap på 22 døde, deriblant kaptein Martin Linge som ledet en britisk styrke etter at troppsjefen falt under landsettingen.

Linge falt senere den dagen i kamp utenfor Ulvesund hotel i Måløy sentrum. Norwegian Independent Company 1 fikk senere navnet Kompani Linge.
 
Raidet var nok til å overtale Adolf Hitler til å sende 30 000 soldater til Norge og oppgradere forsvaret av det okkuperte Norge senere betegnet som – Festung Norwegen.

Hitler trodde som et resultat av alle kommandoraidene at det ville komme en britisk invasjon for å legge press på Sverige og Norge.
Publisert 31. januar 2014 18:59. av Heimevernets nettsenter. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:59.