Åge Johnny Johansen (Foto Christina Gjertsen)Åge Johnny Johansen (Foto Christina Gjertsen)http://forsvaret.no/media/PubImages/Åge Johnny Johansen (Foto Christina Gjertsen).JPGhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7810Åge Johnny Johansen (43) fra Tana gløder fortsatt for HV etter 20 år i grønt. Her under lagførerkurset i HV-17. Foto: Christina Gjertsen/Forsvaret
MAKEUPMAKEUPhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Frida Moen(Foto Christina Gjertsen).JPGhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7809Frida Moen (20) fra Fredrikstad tar på seg den militære makeupen under lagførerkurset i HV-17. Foto: Christina Gjertsen/Forsvaret
PÅ KURSPÅ KURShttp://forsvaret.no/media/PubImages/Cecilie Gjennestad 2(foto Christina Gjertsen).JPGhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7808Varaordfører i grønt og skyter med rødt. Cecilie Gjennestad (32) fra Lakselv smiler bredt bak MG-3en under lagførerkurset i HV-17. Hun anbefaler andre å ta kurs i HV. Foto: Christina Gjertsen/Forsvaret
Cecilie Gjennestad (foto Christina Gjertsen, HV-17)Cecilie Gjennestad (foto Christina Gjertsen, HV-17)http://forsvaret.no/media/PubImages/Cecilie Gjennestad (foto Christina Gjertsen, HV-17).JPGhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7807LAGFØRER: Cecilie Gjennestad i rollen som lagfører. Foto: Christina Gjertsen/Forsvaret

Varaordfører i grønt og skyter med rødt

Cecilie Gjennestad er varaordfører i Porsanger kommune. Hun tok utfordringen og meldte seg på lagførerkurs i Heimevernet. Det ble ti innholdsrike dager som gav mersmak.

​​​​​​​​​​​​Nettsidene til Heimevernet har denne uka hatt fokus på kursrekka i HV. Tidligere har vi presentert grunnkurs lederskap (link) og lagførerkurs (link). 

I løpet av året som har gått har veldig mange deltatt på kurs i regi av Heimevernet. Blant annet ble det i høst arrangert lagførerkurs hos HV-17 på Porsangmoen. Deltakerne var både erfarne soldater og helt nye fjes.

43 år og motivert

Åge Johnny Johansen fra Tana har vært med i HV i snart 20 år. Men han har fortsatt motivert for tjenesten i sitt HV-område.

- Da det ble snakk om kurs var jeg ikke i tvil. Jeg ønsker å bidra mer i Heimevernet. Vi trenger et sterkt HV med soldater i alle aldre, sier Johansen. 

Han mener HV-øvelser i dag er blitt mye bedre sammenlignet med tidligere år.

- Øvelsene har et innhold som gir noe tilbake til soldaten. De får en kompetanse som også kan overføres til det sivile liv. Kurset gav meg motivasjon til å fortsette i HV. Og Porsangmoen er et flott kurssted med alle fasiliteter. 

SV politiker som beskytter 

Cecilie Gjennestad er blant flere og flere kvinner som melder seg på kurs i regi av Heimevernet. Hun jobber til daglig i en sivil stilling i HV-17, men er også varaordfører for SV i Porsanger kommune. Varaordføreren var i utgangspunktet innkalt til sivilforsvaret.

- Mitt valg ble grønt. Jeg har tatt en rekke kurs innenfor Lotteforbundet. Og etter hvert ble jeg satt inn i et HV-område som nestlagfører. Men for å bli lagfører må man ha et lagførerkurs, sier Gjennestad, som syntes lagførerkurset var både mentalt og fysisk krevende. 

- Som sivilt ansatt i HV har jeg nå fått en mer forståelse av HVs utdanningsdel. Hvordan den fungerer i praksis og ikke minst hvor mange dyktig instruktører vi har, fastslår den nyutdannede lagføreren.

Publisert 28. oktober 2016 14:01. av Av Svein Sjøveian, PIO HV-17 ( tekst) Christina Gjertsen, PIO HV-17 (foto).