hv_898_villemøtesjefen–utsahv_898_villemøtesjefen–utsahttp://forsvaret.no/hv/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=283/media/PubImages/Forsvarssjefen HV-12 HVU.jpg

Ville møte sjefen – utsatte ferien

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen hadde bare lest og hørt om dem. Da han kom til HV-12 på inspeksjon, fikk han for første gang møte Heimevernsungdommen ansikt til ansikt.

Midt under skytetreningen på Frigård i Stjørdal, kom forsvarssjefen inn på standplass for å se på.

― Jeg ser mye bra skyting her, konstaterte admiral Haakon Bruun-Hanssen, og diskuterte treffbilder og fremtidsplaner med de unge skytterne fra HV-12 Ungdomsavdeling Trondheim.

Noen av HV-ungdommene var faktisk så ivrige etter å møte forsvarssjefen at de hadde lånt penger av kompisene for å kunne endre flybilletter og utsette ferie denne dagen.

Det er klart det er spennende å få snakke med han på toppen. Dette snakker vi gutta om ennå, forteller HV-ungdom Sander Arstad (18) fra Trondheim. Han har vært med i Heimevernsungdommen siden 2015.

Deler sterke opplevelser

― Storebroren min var med HVU fra før, og det han fortalte gjorde meg nysgjerrig. Heimevernsungdommen har siden gitt meg langt mer enn det jeg forventet. Jeg synes kameratskapet og samholdet mellom oss er helt unikt. Vi kommer tett innpå hverandre og deler sterke opplevelser, og ikke bare positive. Vi ligger våte og kalde i gjørmeløypa sammen, og jeg tror det er nettopp sånne erfaringer som sveiser oss mest sammen, sier Sander.

 Hva synes venner og bekjente utenfor HVU om det dere driver med?

― Alle jeg har snakket med er positive til vår motivasjon og engasjement i HVU. Vi pleier ikke å fortelle så detaljert om det vi gjør, ettersom det er vanskelig å sette seg inn i alt fra et utenforstående synspunkt. Om man legger litt innsats og tid inn i HVU, får man også så mye mer tilbake enn det man forventer, tror jeg. Den fulle verdien av å være med i HVU må erfares.

Synstest stopper karriereplanen

Da Sander ble med i Heimevernsungdommen, var han svært motivert for å satse på en militær yrkeskarriere. Den drømmen kan imidlertid bli vanskelig å få oppfylt: Han har vært på sesjon, men scoret ikke høyt nok på synstesten. Sander er likevel topp motivert for å fortsette i HV-ungdommen så lenge han kan.

Om Heimevernsungdommen (HVU)
Ungdom kan søke om å bli medlem i HV-ungdommen fra fylte 15 1/2 år. Opptak som HV-ungdom kan imidlertid først skje ved fylte 16 år.

Heimevernsungdommen blir ikke trent for strid, og er ikke en del av mobiliseringsforsvaret, men er et ledd i rekrutteringen til tjeneste, utdanning og lederutdanning i Forsvaret.

Heimevernsungdommens aktiviteter handler grovt forenklet om friluftsliv, idrett og militære disipliner som inngår i militær feltidrett.

Ungdommene trener mye på orientering med kart og kompass, de overnatter i telt, gapahuk eller snøhule, og de lærer å overleve på det de kan finne ute naturen.

HV-ungdommene får også innføring i typiske militære disipliner som for eksempel avstandsbedømmelse, måloppdagelse, sanitet og samband. De får skyteopplæring for å kunne konkurrere i baneskyting, skiskyting og feltskyting.
Heimevernsungdommen har tilbud i Oslo og Akershus, Trøndelag, Agder og Rogaland.Publisert 23. august 2017 09:47. av Stein Cato Nybakken. Sist oppdatert 23. august 2017 10:35.