karriere_1_forstegangstjenestekarriere_1_forstegangstjenestehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1853FørstegangstjenesteFørstegangstjenesten er en del av verneplikten, og er basert på prinsippet om at alle skal bidra./media/PubImages/KP4_leirvakt3.jpgFørstegangstjenesten er en del av verneplikten, og er basert på prinsippet om at alle skal bidra.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Allmenn verneplikt er bra for Norge, og det kan være bra for deg også. Som soldat i førstegangstjeneste får du​ mange spennende muligheter. ​​Du vil lære mer om deg selv, oppleve godt kameratskap og mange får venner for livet. Du vil få erfaring som er ettertraktet i samfunnet, og du har også muligheten til å ta utdanning i forbindelse med førstegangstjenesten.

Alle som skal inn til førstegangstjeneste, må gjennom det vi kaller sesjon. Før du skal på sesjon bør du bruke god tid til å sette deg inn i hva førstegangstjenesten gir deg av muligheter og fordeler.

Skaff deg digital postkasse i dag, så får du innkalling og svar fra oss direkte til mobilen eller nettbrettet ditt. Les mer her.​

Tjenesteløpet

Egenerklæring

Sesjon

I tjeneste

Videre tjeneste

Egenerklæring

Første steg mot en tjeneste i Forsvaret er å fylle ut egenerklæringen (sesjon del 1). Denne fylles ut på nett og inneholder spørsmål om blant annet helse, skole, sosialt liv, motivasjon og fysisk kapasitet. Forsvaret bruker informasjonen til å vurdere hvem som skal gå videre til sesjon, og det er derfor viktig at du svarer så ærlig og riktig som mulig. Du får et brev med brukernavn og passord fra Forsvaret for å fylle ut egenerklæringen.

Les mer

Sesjon

På sesjon blir du målt, veid og testet fysisk, i tillegg til å gjennomgå en teoretisk prøve. Resultatet av testene avgjør om du er kvalifisert for tjeneste i Forsvaret, og hva slags tjeneste du kan få. Det kan være lurt å undersøke hvilke muligheter som finnes i forkant. Vanligvis gjennomføres sesjon det året du fyller 18 eller 19.

Les mer

I tjeneste

Ble du kvalifisert på sesjon, kan du bli kalt inn til tjeneste avhengig av Forsvarets behov. Oppmøtet er som regel i januar eller juli/august. Grunnleggende soldatutdanning tar 6–8 uker, og deretter starter fagopplæringen tilpasset tjenesten du skal ha. Normalt er førstegangstjenesten 12 måneder til sammen.

Vil du ha offisersutdannelse er en av Forsvarets krigsskoler stedet å gå. På det som kalles gjennomgående krigsskole starter du først med ett år på befalsskole, etterfulgt av tre år på krigsskole og fire års praksis. Du kan også søke krigsskole etter fullført befalsskole, da er det tre års utdanning og tre års praksis. Ved å ta en offisersutdannelse i Forsvaret får du etterpå yrkestilsetting, det vil si fast jobb som offiser i Forsvaret.

Se tjenestemuligheter Se utdanningsmuligheter

Videre tjeneste

Etter førstegangstjenesten har du både plikter og muligheter. Du kan bli overført til Heimevernet, Sivilforsvaret eller politireserven, om du ikke selv ønsker å prøve deg i Heimevernets spydspiss: Innsatsstyrkene. Det finnes også mange andre karrieremuligheter videre i Forsvaret.

Muligheter Plikter

Dette får du i førstegangstjenesten

  • 5000 kroner i måneden, gratis mat og et sted å bo

  • 32000 kroner i dimmepenger ved fullført tjeneste

  • To tilleggspoeng og mulighet til å ta opp fag fra videregående

  • Svært gode muligheter for idrett, sosiale aktiviteter og nye vennskap

  • Opplæring i alt fra livreddende førstehjelp til bruk av kart og kompass

  • Økonomiske støtteordninger for husleie og renteutgifter

Dine muligheter

Det er mange spennende og ulike tjenestemuligheter i Forsvaret. For å få en best mulig førstegangstjeneste er det lurt å sette seg godt inn i de ulike mulighetene.

Se tjenestemuligheter

Våre krav

Forsvaret stiller krav til at alle som skal gjennomføre førstegangstjeneste har god helse fysisk og psykisk. I tillegg er det krav knyttet til statsborgerskap og god vandel.

Se kravene

 

 

karriere_1_forstegangstjenestekarriere_1_forstegangstjenestehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1854En dag i førstegangstjeneste i Luftforsvarethttp://youtu.be/ODf67KADd6s

Lærling eller ingeniør?

Om du velger en utdannelse i Forsvaret er førstegangstjenesten en del av utdannelsen.

Finn din utdanning