Deltakerne på kurset: VSA, øvet på montering/demontering av missil på F-16.Deltakerne på kurset: VSA, øvet på montering/demontering av missil på F-16.http://forsvaret.no/media/PubImages/lsk37736.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=1136Her læres våpensystemsoldater opp på Luftforsvarets skolesenter Kjevik.
bakkemannskap armerer en blu12 laserstyrt bombe på et norsk f16 før en tokt over afghanistanground crew arming a blu12 laserguided bomb on a norwegian f16 prior to a mission over afghanistanbakkemannskap armerer en blu12 laserstyrt bombe på et norsk f16 før en tokt over afghanistanground crew arming a blu12 laserguided bomb on a norwegian f16 prior to a mission over afghanistanhttp://forsvaret.no/media/PubImages/vapensystemassistent.JPGhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=461Som våpensystemassistent har du en unik mulighet til å få jobbe operativt på F-16, ikke mange tjenester har denne muligheten.
bakkemannskap armerer en blu12 laserstyrt bombe på et norsk f16 fly før det skal på tokt over afghanistanground crew arming a blu12 laser guided bomb on a norwegian f16 prior to a mission over afghanistanbakkemannskap armerer en blu12 laserstyrt bombe på et norsk f16 fly før det skal på tokt over afghanistanground crew arming a blu12 laser guided bomb on a norwegian f16 prior to a mission over afghanistanhttp://forsvaret.no/media/PubImages/vapensystemassistent-2.JPGhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=459Som våpensystemassistent jobber du operativt på flyene hver dag. Du kan henge på missiler eller bytte chaff- og flaremagasiner på F-16.

F-16 våpensystemsoldat

En F-16 våpensystemsoldat jobber med lett vedlikehold og våpenopplasting av flybårne våpen og våpensystemene tilhørende F-16 kampfly.

​​​​​Grunnleggende soldatopplæring

Den grunnleggende soldatopplæringen starter med en rekruttperiode på KNM Harald Haarfagre (Madla) i ca. 8 uker. Der får du en gjennomgang i alt grunnleggende du trenger for å være soldat. Soldatopplæringen fortsetter etter du har kommet til tjenestestedet ditt, men det er selve tjenestestillingen som våpensystemsoldat som blir prioritert.

fagopplæring

​​Fagopplæringen består av teori- og praksismoduler for F-16 generelt og F-16 våpensystemer. Du vil få opplæring i verktøylære og generelle holdninger for jobb på og rundt fly. Opplæringen omfatter blant annet:

 • ​Hvordan ferdes på flyplassen/lineområdet
 • Holdninger til arbeid som utføres på fly
 • Helse, miljø og sikkerhet
 • Våpenlasting
 • Test og lett vedlikehold på våpensystemene
Du bør ha normalt gode engelskkunnskaper og være godt motivert for å kunne fullføre kurset. Under teori- og praksismodulene blir du kontinuerlig vurdert av våre instruktører med tanke på ferdigheter og holdninger. Du blir også testet etter hvert fag du gjennomfører. Dette gjør vi for å gi både deg og oss en pekepinn på om du vil klare eksamen. Det vil samtidig vise oss din skikkethet til jobben du skal gjøre på Luftforsvarets F-16 kampfly. Krav til å bestå eksamen er 70 % eller bedre.

​​tjenesten

​​Tjenesten starter med en praksisperiode ved en av Luftforsvarets kampflybaser, enten ved en flyskvadron/«line» eller ved et våpensystemverksted. Under praksisperioden fungerer du som soldat der hvor våpen etterfylles. Du er en del av et lag som laster opp ammunisjon til våpensystemene og utfører vedlikehold og testing. Dette innebærer både mekaniske og elektroniske tester hvor kommunikasjon med cockpit er vesentlig. Under opplasting av våpen bruker du løfteutstyr som du har dokumentert sikkerhetsopplæring på.​

Hverdagsliv

​​Hverdagen som soldat i våpenseksjonen er variert og utfordrende. På en typisk hverdag kan oppgavene bestå i å laste skarpe våpen på fly, delta i vedlikehold på flyets våpensystemer og være med på omkonfigurering av flyet for å tilpasse de til flygerens oppdrag. Som våpensystemsoldat har du en unik mulighet til å få jobbe operativt på F-16, ikke mange tjenester har denne muligheten.

Alt som har med våpen og våpenoppsett på flyene er våpenseksjonens ansvar. Som soldat kan du alene dra ut og henge på missiler, laste kanonen på flyet og bytte chaff- og flare-magasiner.
 
Chaff er tynne biter av plast eller aluminium som blir skutt ut av flyet for å forvirre raderene til fienden, ettersom man ikke kan se forskjell på disse objektene og det faktiske flyet. Flare er narrebluss på norsk – det er en magnesiumkule som blir skutt ut for å avlede varmesøkende missiler. Disse holder oftere høyere temperatur enn motoren på flyet.
 
Som våpensystemsoldat jobber du daglig med Forsvarets F-16 kampfly, og med våpen som skal beskytte rikets sikkerhet. QRA-flyene i Bodø står konstant på 15 minutters beredskap. QRA betyr Quick Reaction Alert – et begrep som betyr at en har styrker stående på høy beredskap (høy luftmilitær beredskap). 

varighet

​​​For å bli våpensystemsoldat må du først gjennomføre Luftforsvarets rekruttperiode på 8 uker, deretter er det et kurs som foregår på Luftforsvarets skolesenter på Kjevik. Dette kurset foregår over 5 uker, der lærer du all teorien du trenger for å kunne jobbe videre. Kurset ender med en eksamen du må bestå for å få praktisere i Bodø. Den operative perioden varer frem til du dimitterer.

Hvordan bli våpensystemsoldat?

I rekruttperioden intervjues du i forkant av tildeling av tjenesteplass. Du setter opp ulike tjenestestillinger rangert med tall etter hva du har lyst til. Det er dette, sammen med dine resultater på de fysiske testene, som avgjør hva slags stilling du får. Hvis du klarer alle de fysiske kravene står d​u høyere på listen for å få ditt førstevalg enn de som ikke presterte så bra.​​

​videre karriere i luftforsvaret

​​Finner du tjenesten som våpensystemsoldat interessant tilbyr Luftforsvarets skolesenter Kjevik (LSK) flyteknisk utdanning. Den gjelder både for deg s​om har yrkesfaglig bakgrunn og eventuelt generell studiekompetanse fra videregående skole. ​

Antall tjenesteplasser for denne tjenesten

 • Medium
 • Mange

​​fakta

 • ​​Rekruttperiode (sted): KNM Harald Haarfagre (Madla)
 • Tjenestesteder: Bodø
 • Oppmøtemåned: Januar og juli
 • ​Varighet: 12 måneder​​

 

 

Du kan bli sendt til en annen tjenesteDu kan bli sendt til en annen tjeneste<p>​​​​​​​​​​​​​​Selv om du blir innkalt til denne avdelingen, kan det hende at du blir sendt til en helt annen tjeneste eller avdeling etter rekruttperioden. Det er Forsvarets behov som til slutt avgjør hvilken tjeneste du får. Det er stillinger i andre avdelinger i Forsvaret som skal fylles. Du får informasjon om hvil​​ke stillinger du kan søke på i løpet av rekruttperioden.</p>​http://forsvaret.no/karriere_/Lists/FactBoxList/DispForm.aspx?ID=11

Publisert 17. desember 2014 14:42.. Sist oppdatert 22. oktober 2018 10:05.