MakkerøktMakkerøkthttp://forsvaret.no/media/PubImages/Makkerøkt.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=3957Makkerøkten. Foto: Sunniva Skjeggestad
rapport fra rekruttenrapport fra rekruttenhttp://forsvaret.no/media/PubImages/våpendrill_liggende.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=3959Kunnskap er makt: Konstabel Husby holder en våpenleksjon for troppen min. Foto: Trine Gundersen

«Ber vi dere hoppe, så hopper dere»

Slik er det nederst på rangstigen.

​«Vi har to regler her. 1: Sjefen har alltid rett. 2: Hvis sjefen tar feil, se første regel». Dette står visst skrevet på et av Sjøforsvarets fartøy. På Madlaleiren er ikke befalet så maktsyke, men makt har de.

Å være nederst på rangstigen har sine fordeler og ulemper. Gjør du noe feil, kan du alltids skylde på at du er ny i Forsvaret. På den andre siden har du ikke mye kontroll over din egen hverdag, og du må gjøre som du blir bedt om. Er det et sted i offentlig sektor at rang er viktig, så er det i Forsvaret. Det er heller ingen hemmelighet at mange ser på militærfolk som i overkant maktsyke, og er kreative med autoriteten de har. 

Blir du tatt med hånda i lomma, må du sy den igjen. Adlyder du ikke og lar være å sy den igjen, må du sy igjen begge lommene til neste dag. Klarer du ikke å være ferdig påkledd og ut på gang til ti på seks om morgenen, står vi opp ti minutter før neste dag. Vasker du ikke godt nok, da blir det omvask.​

Hvem gir befalet denne makten? Det er oss. Skoleelevene som snakker i timen på videregående, snakker ikke nødvendigvis under en leksjon i Forsvaret. Grunnen til det kan være at autoriteten deres kommer av erfaring. De vet alt, vi vet ingenting. Et befal jeg snakket med, sa det rett ut: «Ber vi dere om å hoppe, så hopper dere.» Hun har helt rett. Jeg hadde hoppet.

I tillegg har vi en forventning om at det skal være strengt, og at det vil få konsekvenser om vi ikke følger reglene som er satt. Det gjelder med andre ord å være presis, slik at troppen ikke må stå i ferdigstilling til du kommer deg på plass. En lærer på videregående kan ikke gi oss ekstra kasernevakter eller dimittere oss.

Det jeg liker med Forsvaret, er at det er en grunn bak det vi gjør. Det er en grunn til at befalet har autorit​​​​​et, det er en grunn til vi gjør som vi blir fortalt. Uten makt og autoritet er det vanskelig å oppnå respekt og lydighet. I en skarp situasjon må første instinkt være å gjøre som du blir bedt om. I et land full av individualister er rekruttskolen essensiell i etableringen av Norges forsvar.

Befalet har makt, men det er en makt de bør ha.​​

Publisert 30. september 2015 16:07. av Sunniva Skjeggestad (tekst og foto). Sist oppdatert 28. juni 2016 10:43.