Livet på jentelugarenLivet på jentelugarenhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Jentelugaren.JPGhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=3497Livet på jentelugaren. Foto: Sunniva Skjeggestad
Kvinnelig rekrutt sminker seg på rommet på Madla leir.Kvinnelig rekrutt sminker seg på rommet på Madla leir.http://forsvaret.no/media/PubImages/Sminke.JPGhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=3498Å være jente i Forsvaret, går helt fint – tross noen praktiske utfordringer innimellom. Foto: Sunniva Skjeggestad

«Bank på! Jentelugar.»

Det er fint å være jente i Forsvaret, men noen utfordringer er det jo.

​​​​​​​​​​​​​​​​​Vil infrastrukturen på rekruttskolene tåle flere jenter når det neste år blir allmenn verneplikt for begge kjønn?

Døren går opp, befalet kommer inn. «Oi, sorry.» Døren lukkes. Det er ikke alltid vi rekker å dekke oss til, men privatliv er det uansett ikke mye av, enten du er gutt eller jente her på rekrutten. På troppens eneste jentelugar står det: «Bank på! Jentelugar.» Det er ingen tvil om at Forsvaret vil legge til rette for den stadige veksten av jenter i Forsvaret. Neste år blir denne tilretteleggingen viktigere enn noen gang da antallet jenter kommer til å øke drastisk.

Jeg har fått flere henvendelser om hva vi jenter gjør med mensen i felt, hvor man kan barbere seg, og om det er drama i jentelugaren. Når alt kommer til alt, tror jeg det er antall dusjer som kommer til å skape størst utfordring for omstillingen til allmenn verneplikt. Selv har jeg ingenting å klage på, men hundre meter bortenfor vår kaserne, må 80 jenter fra Luftforsvaret dele fire dusjer. Det sier seg selv at det blir travelt når alle jentene skal dusje på tjue minutter for å rekke middag etter at troppen har løpt en mil.

 

 

Terje Andersen, TMOTerje Andersen, TMOhttp://forsvaret.no/media/PubImages/TerjeAndersenTMO.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=3499Terje Andersen er avdelingstillitsvalgt for Madlaleiren og får stadig henvendelser om dusjene.

Tillitsmannsordningen i Forsvaret (TMO) begynte å jobbe for allmenn verneplikt i 2008. Nå er det innført av regjeringen og blir en realitet neste høst. Terje Andersen er avdelingstillitsvalgt for Madlaleiren, KNM Harald Haarfagre, og har fulgt saken tett. Ifølge Andersen er manglende infrastruktur for jenter et stort problem.

– Jentene i Luftforsvaret bor i de samme brakkene som pappa bodde i da han var her. I stedet for å bygge ut, har de brukt de gamle befalsgarderobene, sier Andersen.

– Klager troppene på antallet dusjer?

– Ja, jeg får høre om det hele tiden. Det har kommet en helt nytt kompaniledelse i andre kompani på Luft. Det første han tok opp, var om jeg var klar over hvor ille det var, sier han.​​

Det regnes med at det vil være mellom 40 og 45 prosent vernepliktige jenter neste høst. Det er en stor økning fra dagens 10 prosent. Med 25 prosent jenter, er Madlaleiren noe unik i denne sammenhengen. Voksesmertene i mottakelsen av det andre kjønn har allerede begynt, men det er fortsatt ett år igjen før strømmen av kvinnelige rekrutter virkelig slår ​​​til. Den gode nyheten at bygningsplanene er tegnet, den dårlige nyhetene er at det fortsatt er noe usikkert om det kommer nok, og i tide.​

Til slutt må det nevnes at vi har det like bra som gutta. Om vi skal syte litt likevel, er det lengden på tissepausene. Guttene kan ta tissen ut av buksesmekken, mens vi må ta av sekk, jakke (vi har bukseseler på feltuniformen) og truse, for å så finne et skogholt der vi ikke viser rumpen til befalet. Ikke spør engang hva som skjer om vi i tillegg skal bytte tampong.

Publisert 21. august 2015 12:42. av Sunniva Skjeggestad (tekst og foto). Sist oppdatert 28. juni 2016 10:42.