IMG_0945IMG_0945http://forsvaret.no/media/PubImages/IMG_0945.JPGhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=3228Sommereventyret.Sommereventyret.

Mine siste dager som sivilist

Det er tre dager til jeg skal ta toget til Stavanger og innlosjeres på rekruttskolen. Snart er jeg rekrutt.

​​​​​– Du vil vel være blant de ti prosent beste, konstaterer kjæresten min. Vi er på fjellet, det er tre dager til jeg skal ta toget til Stavanger og innlosjeres på rekruttskolen på Madla, KNM Harald Haarfagre. Jeg skal inn i Sjøforsvaret. For en drøy uke siden fikk jeg en fiskekrok godt plassert i stortåen og etter det har ikke løpelysten vært på topp. Det er likevel tid for å gjøre et forsøk og typen min og jeg tar oss en løpetur i fjellheimen. Sjansen for å komme i bedre form på de få dagene jeg har igjen er lav. Veldig lav. Notis til meg selv: start forberedelsene før og dans mindre på brygger der barn har fisket etter krabber.


 

 

IMG_1209IMG_1209http://forsvaret.no/media/PubImages/IMG_1209.JPGhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=3229Noen få dager igjen som sivil.Noen få dager igjen som sivil.

Det foregående året jobbet jeg som utenriksredaktør i Norges største studentavis, Universitas og semesteret før det var jeg praktikant på Den norske ambassaden i Ankara der jeg hadde ansvar for å følge utviklingen mellom Tyrkia og grenselandene Syria og Irak. Jeg var på nippet til å starte på en master i geopolitikk da jeg bestemte meg for å utsette det hele i ett år og heller søke meg inn i Forsvaret.

Nå er det min tur

År 900 påla Harald Haarfagre alle jarler å stille væpnede menn til kongens tjeneste. Nå er det min tur. I de neste åtte ukene skal jeg rapportere fra rekruttskolen. Dette blir siste mulighet til å bli en av gutta. Neste år blir det likestilt verneplikt for gutter og jenter, og vernepliktens historie får et nytt kapittel. Med en fullført bachelorgrad og et par år med arbeidserfaring er jeg litt eldre enn gjennomsnittet, men jeg vet lite om hva som venter meg. Av begreper som skal læres, ordre som skal adlydes og kroppen som skal utfordres.

 

 

IMG_1338IMG_1338http://forsvaret.no/media/PubImages/IMG_1338.JPGhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=3230Om prestasjonene med luftgeværet på hytta er representativt taler det ikke for mange forsøk med et ekte våpen i Forsvaret.Om prestasjonene med luftgeværet på hytta er representativt taler det ikke for mange forsøk med et ekte våpen i Forsvaret.

​Om én dag drar vi ned fra fjellet og da skal det pakkes. På nettsidene kan man finne pakkelister så jeg kan bekymre meg litt mindre for hva jeg skal ha med meg, og litt mer for om fire dager er nok til bli blant de ti prosent beste. Forsvaret er ikke lenger preget av tvang eller press, men motiverte unge mennesker med ambisjoner om en karriere i sjøforsvaret, luftforsvaret eller i hæren. Det er likevel bedre sent enn aldri, så jeg skal la typen min vise veg oppover fjellene og gjøre mitt beste for å holde følge.

Følg mitt første møte med Forsvaret og rekruttskolen her. ​


Har du kommentarer eller spørsmål kan du kontakte meg på sunniva.skjeggestad@gmail.com

Publisert 23. juli 2015 15:14. av Sunniva Skjeggestad (tekst og foto). Sist oppdatert 28. juni 2016 10:42.