FMKN 2017 Karusell Ny verdenFMKN 2017 Karusell Ny verdenhttp://forsvaret.no/media/PubImages/FMKN 2017 Karusell Ny verden.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8845

Kalenderhendelse
Starttidspunkt23. februar 2017 19:00
StedHarstad
Type hendelseKonsert

Den nye verden

Med Dvořáks Symfoni no.9, kjent som"Fra Den Nye Verden" som hovedverk, inviterer Forsvarets musikkorps Nord-Norge til konsert i Harstad kirke.

En amerikansk identitet

Antonin Dvořáks symfoni nr. 9 har undertittelen "Fra den nye verden", og ble skrevet i 1893 under hans opphold i USA. Dvořák hadde blitt tilbudt en undervisningspost ved National Conservatoru of Music in America i New York. Konservatoriet hadde et ønske om at Dvořák kunne bidra å hjelpe amerikanerne til å skape sin egne musikalske nasjonale stil - noe han virkelig gjorde med sin 9. (og kanskje mest populære) symfoni. I dagens lys kan man anse Dvořáks 9. symfoni som et tidlig forsøk på å skape det som vi i dag kaller verdensmusikk. Symfonien benytter seg av kontinentets egne musikalske råmateriale som grunnlag, spesielt influenser fra afro-amerikansk og indiansk musikk. Dvořák siterte imidlertid ingen melodier direkte, men lot seg inspirere til å skrive nye temaer i samme stil, som han lot undergå ulike utviklinger gjennom symfonien.Urfremførelsen av symfonien var en formidabel suksess, og symfonien anses den dag i dag som et av Dvořáks største verk. Det er også en av de mest spilte verkene i det symfoniske repertoaret overhodet.

Franske mellomspill

Forsvarets musikkforps Nord-Norge vil også fremføre den nålevende amerikanske komponisten John Adams' energiske og nærmest hypnotiserende "Short Ride in a Fast Machine". Det blir også to franske mellomspill med Gabriel Faures elegante "Pavane" og Claude Debussys drømmende "Après midi d'une faune".

Dirigent: Rolf Gupta

Dirigent: Rolf GuptaRolf Gupta er en norsk dirigent og komponist, spesielt kjent og respektert innen
direksjon av samtidsmusikk. Han er sjefsdirigent og kunstnerisk leder for Kristiansand Symfoniorkester siden 2006. Han har tidligere vært sjefsdirigent for Kringkastingsorkestret og Norsk Barokkorkester. Gupta har hyppig gjestet Oslo-Filharmonien, og har meritter som Griegs "Peer Gynt" med Sveriges Radios Symfoniorkester, ulike fremførelser ved Den Norske Opera og koret ved Mariinsky-operaen.

Rolf Gupta var kunstnerisk leder av festivalen MAGMA 2002 Berlin, og har vært kunstnerisk leder av De Internasjonale Kirkefestspill i Kristiansand.

PROGRAM

John Adams: Short ride in a fast machine
Gabriel Faure: Pavane Op 50
Claude Debussy: Après midi d'une faune
Antonin Dvorak: Symphonie no. 9 «From the New World»
 

Konsertinfo:
Torsdag 23. februar kl. 19.00
Harstad Kirke
Dirigent: Rolf Gupta
Billettpriser: 150,- / 100,- Forsvaret / 50,- honnør, DV, student og barn

Publisert 16. februar 2017 15:24..