FMKN 2016 Karusell Euph nyhetFMKN 2016 Karusell Euph nyhethttp://forsvaret.no/media/PubImages/FMKN 2016 Karusell Euph nyhet.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=5221

Sensasjonelt bestillingsverk med nordisk tilsnitt

Forsvarets musikkorps Nord-Norge og Kaptein Ann-Julie Skarpmo urfremfører Jukka Linkolas andre euphoniumkonsert "Nordic Reflections". Verket er en sensasjonell nyvinning for det internasjonale euphoniumrepertoaret!

Verdenspremiere

Forsvarets musikkorps Nord-Norge står for en sensasjonell verdenspremiere under sine konserter på Nordlysfestivalen 2. februar og Ilios festivalen 4. februar. Hovedverket på Forsvarets musikkorps Nord-Norges konsert er et helt nytt verk for Solo Euphonium og militærkorps skrevet av den internasjonale anerkjente komponisten Jukka Linkola. Linkolas første euphoniumkonsert regnes som et de mest utfordrende soloverk for instrumentet, og er i dag ansett som et standarverk i euph-repertoaret. At Linkola nå har skrevet en helt ny euphoniumkonsert er en verdenssensasjon for alle utøvere av instrumentet. Verket er tilegnet euphonist og kaptein i Forsvarets musikkorps Nord-Norge Ann-Julie Skarpmo, og er skrevet for euphonium og militærkorpsbesetning.

Et kjærkomment tillegg til repertoaret

Kaptein Ann-Julie Skarpmo spiller euphonium i Forsvarets musikkorps Nord-Norge, og er initiativtakeren bak bestillingen. Om hvordan stykket ble til forteller:

- Jeg hadde nettopp kommet tilbake til korpset etter studiepermisjon i 2013 da jeg ble spurt av programrådet om jeg kunne tenke meg å spille et større soloverk. Jeg har alltid vært interessert i ny musikk, og tenkte at dette kunne være en spennende anledning til å få skrevet et helt nytt stykke. Jeg gjorde meg opp noen tanker om hvilke komponister som ville vært spennende å kontakte. Øverst på listen satte jeg den finske komponisten Jukka Linkola, som allerede har skrevet en konsert for euphonium. Denne konserten synes jeg er noe av det flotteste som er skrevet for instrumentet mitt, så det var ingen tvil om at han fortjente å stå øverst. Som en høyst erkjent og svært opptatt internasjonal komponist hadde jeg imidlertid mine tvil om at han ville takke ja til et slikt oppdrag. Desto større var overraskelsen og lykken da han kontaktet meg og sa han gjerne ville skrive et verk!

Ann-Julie forteller videre at euphonium-repertoaret på langt nær er like stort og variert som utvalget for mange av de andre instrumentene i korpset.

- Siden euphonium er et såpass "nytt" instrument i klassisk sammenheng (sammenlignet med for eksempel fiolin) så er det begrenset hvor mange stykker som er skrevet i forhold til en del andre instrumenter, og det er ikke alle anerkjente komponister som har skrevet eller skriver for instrumentet, kanskje fordi de ikke vet nok om det eller vet at det finnes, eller fordi de allerede hadde gått bort før instrumentet i det hele tatt ble oppfunnet.

Kaptein Ann-Julie SkarpmoI internasjonal sammenheng så er Linkolas første euphoniumkonserten å regne som et standardverk som mange musikkutdannede enten har veldig lyst til å spille eller har spilt. Den kan sammnelignes med Rachmaninov tredje pianokonsert for pianister, som anses som en "manndomsprøve" for utøverne. Ryktene sprer seg fort, og Ann-Julie forteller at det internasjonale euphonium-miljøet allerede har fått med seg at verket har blitt skrevet og urfremføres i februar. Ann-Julie tar dessuten med verket til International Tuba and Euphonium Conference i juni, noe som har vekket stor nysgjerrighet og interesse. Her skal hun dessuten delta som dommer i en såkalt "Mock Band Competition, som er en konkurranse i prøvespill for militærkorps - et liksomprøvespill.

En givende prosess

Ann-Julie uttrykker at å jobbe tett med en komponist er både en spennende og givende prosess:

- Det har vært kjempebra. Vi har hatt jevnlig kontakt på mail og telefon gjennom hele prosessen, og jeg var hos han senest i forrige uke og jobbet gjennom stykket sammen med han. Vi har veldig lik smak. Jeg liker hans musikk veldig godt, og han liker måten jeg tolker hans musikk på

Krevende solostemmeVerket er veldig tilgjengelig for publikum, men allikevel særdeles krevende for utøveren. Ann-Julie utdyper:

- Linkola utfordrer instrumentets register på en måte jeg aldri har sett maken til tidligere. Gjennom verket er jeg innom 4 oktaver, noe som er 1,5 okav større enn det "skolebøkene" anser skal være fysisk mulig å spille. I tillegg er det lengre strekk som ligger veldig lyst i leie. Men instrumentet klinger så vakkert der oppe, så hvis man har stamina til det er det fantastisk å høre på.

Komponistens egne ord

Jeg vil gjerne takke Ann-Julie Skarpmo, Forsvarets musikkorps Nord-Norge og Norsk kulturråd for denne inspirerende bestillingen.
- Jukka Linkola, komponist

Komponist Jukka Linkola synes også bestillingsverket har vært spennende å jobbe med, og har funnet stor inspirasjon fra det nordiske i komposisjonen. Han skriver følgende om verket:

Jukka Linkola"I 2013 fikk jeg en spennende henvendelse fra Ann-Julie Skarpmo, hvor hun spurte om jeg kunne tenke meg å komponere en ny euphoniumkonsert. Det hadde gått mange år siden jeg komponerte den første, og minnene fra den gangen var veldig positive. Jeg har alltid likt lyden av euphonium, med sitt store register og lyriske klang. Instrumentet er kraftfullt med en klar og skinnende klang som når gjennom hele orkesteret. For en komponist er euphonium et veldig takknemlig instrument å skrive for. Teknisk fleksibilitet, stor spennvidde, klarhet i intervaller og mange nyanser gjør det mulig å skrive med forskjellige musikalske uttrykk. Da jeg begynte å komponere stykket bestemte jeg meg for at den nye konserten skulle bli lyrisk - en seksdelt konsert med forskjellige sanger og danser. Nordiske nyanser er en naturlig del av mine komposisjoner, og jeg tror at nordiske menneskers personlighet ligner på hverandre.

Satsen Ballade starter verket med en rolig og meditativ stemning. Euphoniumet beskriver nordisk natur ved å synge lange linjer med en fortellende melodi. Viking funk er som navnet sier; vill festing og et bilde av hester som rir. Mye fart og livsglade, nordiske øyeblikk som høres gjennom orkesterets ville rytmiske utbrudd. Dovre Lied er basert på minner fra da jeg var kapellmester i Helsinki statsteater. Jeg komponerte musikk til Henrik Ibsens Peer Gynt, og Peers erfaringer og hans ville og imponerende minner fra Dovregubbens hall er inntrykk jeg alltid vil ha med meg. Norska Polska er en norsk pols med finsk krydder. Denne raske og morsomme dansen er et godt eksempel på euphoniumet sine muligheter til melodisk virtuositet. Halti er en rolig hymne med en følelse av religiøsitet. Navnet kommer fra Finlands høyeste fjell, men er også inspirert av det finske ordet haltija, som er en mystisk, overnaturlig figur som har positiv energi. Denne satsen forteller oss om at naturens underverker har magiske krefter. Finale er en rask og bestemt sistesats. I den rolige midtdelen spiller euphonium en vemodig serenade, hvor vi får høre instrumentets lyriske muligheter før verket ender kraftfullt med høy puls.

Verket urfremføres i februar av Kaptein Ann-Julie Skarpmo og Forsvarets musikkorps Nord-Norge:

Nordic Reflections - Nordlysfestivalen
Tirsdag 2. februar kl. 20:00
Tromsø Domkirke

Nordic Reflections - ILIOS
Torsdag 4. februar kl. 20:00
Harstad Kulturhus

Ann-Julie Skarpmo har også fremført Jukka Linkolas første Euphoniumkonsert med Forsvarets stabsmusikkorps, her i et arr for Militærkorps av Stig Nordhagen. Konserten fant sted under hennes studiepermisjon i 2014.


Publisert 29. januar 2016 15:14.. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:51.