FSMK 2016 Nyhet Karusell SteinfeldFSMK 2016 Nyhet Karusell Steinfeldhttp://forsvaret.no/media/PubImages/FSMK 2016 Nyhet Karusell Steinfeld.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=5361

Frihetens musikk

Hans-Wilhelm Steinfeldt setter konteksten når musikk under totalitære regimer står på Stabsmusikkens reportoar.

Hans-Wilhelm Steinfeld gjester konsertenForsvarets stabsmusikkorps kommende konsert har fått tittelen "Musikkens kraft under politisk undertrykkelse", og er den tredje konserten i en årlig serie som tar for seg samfunn, politikk og kultur. I år gjestes korpset av den velkjente Hans-Wilhelm Steinfeld, kjent for mange som mangeårig Moskva-korrespondent for NRK. Steinfeld opptrer som neste ukes konferansier og kåsør, og vil lede publikum gjennom et stridsfult, men også et kulturelt Europa på 1900-tallet.

Musikkens kraft

Musikk som symbolbærer kommer spesielt til syne når den blir forbudt. Det er med dette utgangspunktet vi setter fokus på musikk som noe mer enn underholdning, men også som symbol- og opinionsbærer, forteller Steinfeld.

"Nazismen brennmerket all opposisjonell kunst som "entartete Kunst".  I Øst-Europa kom begrepet «de forbudte melodier», som fortsatte å bli brukt lenge etter 1945, ikke minst i Tsjekkoslovakia.

Sovjet-kommunismen i Øst-Europa satte også musikken under press med sin sosialistiske realisme. Det gikk så langt i mai 1948, at Stalins svigersønn Andrèj Sjdànov innkalte Dmìtrij Sjostakòvitsj, Sergèj Prokòfjev og Aram Khachatsjuriàn inn til Kreml. Kulturkommissær Zdhànov kunne nemlig spille piano til husbruk. Nå ville han lære de tre komponistene å slå sosialistisk-realistiske akkorder på flygelet. Bare Prokofjev hadde et så stort navn at han tillot seg å lystre fraværende og stirret ut av vinduet i vårværet, mens hans to komponistkolleger lot som de fulgte med musikk-dilettanten med makt over liv og død.

Dypest sett var Praha-våren 1968 et frihetsopprør mot nettopp dilettanteri og vanstyre. Men alt ble stanset med den sovjet-ledete invasjonen 21. august 1968.   Rett før jul 1989 fordømte Det øverste sovjet i USSR invasjonen i Tsjekkoslovakia og drapet på friheten der som brudd på folkeretten»


Heltemodige komponister

Dirigent Andreas Hanson og Produsent Britt Astri ReitenProgramrådet i Forsvarets stabsmusikkorps jobbet tett sammen med dirigent Andreas Hanson og produsent Britt Astri Reiten for å sette sammen et programmet for konserten. Reiten uttrykker:

- Man kan undertrykke et helt folk. Man kan til og med undertrykke et helt kontinent. Men kan man helt og holdent undertrykke deres kultur? Det var dette vi tok utgangspunkt i når vi satte verklisten for konserten. Ofte er det lett å glemme at store navn som Jean Sibelius, Dmitri Shostakovich og Paul Hindemith foruten å vise et utrolig kunstnerisk talent også utviste enormt mot.


Andreas Hanson følger opp:

Musikken har vist seg å både fungere som trøst og som uttrykk for menneskets vilje og kamp. Musikken er like skarp som sverdet, og den taler sitt eget språk, uansett politsk makt. Komponistene vi har valgt ut til konserten turte å stå opp mot de totalitære regimer, til tross for streng sensur og trusler om forferdelige straffemetoder.

Hanson og Reiten håper konserten vil oppfordre til ettertanke, og bidra til at vi ikke glemmer musikkens viktige rolle og potensiale i samfunnet.

Konsert:
Musikkens kraft under politisk undertrykkelse
Torsdag 18. februar. kl. 19:30 - Ridehuset på Akershus festning
Forsvarets stabsmusikkorps
Konferansier/Kåsør: Hans-Wilhelm Steinfeld
Dirigent: Andreas Hanson

Program: Karelia Overture, Op. 10 (Jean Sibelius), Mathis der Maler (Paul Hindemith), Festival Overture (Dmitri Shostakovich), Music for Prague 1968 (Karel Husa)

Kjøp billetter her

Forsvarets stabsmusikkorps
​​​​​​​​​Forsvarets stabsmusikkorps er med sine 39 faste ansatte musikere Norges største profesjonelle blåseorkester. Korpset ble etablert i 1818 (den gang 2. Brigades musikkorps) og har siden vært Forsvarets viktigste representasjonsorkester. Korpset har jevnlige oppdrag for Kongehuset, Regjeringen og Forsvaret, i tillegg til ulike representasjonsoppgaver i både inn- og utland.

Les mer om stabsmusikken her

Hans-Wilhelm Steinfeld
Steinfeld kommer fra stillingen som Moskva-korrespondent i NRK, en stilling han hadde i 18 år. Etter dette har han vært NRKs korrespondent på Balkan med sete i Budapest og Beograd. Steinfeld er utdannet lektor i sovjetrussisk og økonomisk historie. I årevis har han forelst på NHHs Executive Master Courses i internasjonalt lederskap. Han har også gitt ut 12 bøker, og er tidelt Cappelenprisen, Peer Gynt-prisen, Narvesenprisen, Skandinaviska Journalistprisen og er innehaver av Litauens frihetsmedalje.

Publisert 12. februar 2016 14:50.. Sist oppdatert 17. februar 2016 12:03.