En hyllest til Oscar Borg_WEB-BILDEEn hyllest til Oscar Borg_WEB-BILDEhttp://forsvaret.no/media/PubImages/En hyllest til Oscar Borg_WEB-BILDE.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=8383

Kalenderhendelse
Starttidspunkt24. mars 2017 19:00
StedØstlandet
Type hendelseKonsert

En hyllest til Oscar Borg (Kongsberg musikkteater)

Marinemusikken tar igjen turen til Kongsberg musikkteater, denne gangen for å by publikum på en feiende flott konsert med musikk av den kjente norske komponisten Oscar Borg under ledelse av Bjarte Engeset.

Marsjkongen

Oscar Borg spilte en nøkkelrolle i musikklivet i Halden i tiårene før og etter 1900 og var i sin tid en av Norges fremste komponister for blåseorkester. Borg var en sentral person i Østfolds musikkliv, ikke bare som korpsdirigent, men også som kordirigent og organist. Borg omtales ofte som Norges marsjkonge, men han komponerte også en hel del andre typer verker og musikkstykker, blant dem Gud signe Noregs Land med tekst av Arne Garborg og kantaten Leif Eiriksson for kor og orkester, med tekst av Hans Woll.

10-øres konserter

Med god hjelp fra Kong Oscar II fikk Oscar Borg friplass ved Musikalska Akademien i Stockholm. Han tok eksamen i 1872 og var fra 1873 til 1918 dirigent for 1. Brigades Musikkorps i Halden, som etterhvert skiftet navn til Forsvarets Musikkorps Østlandet. Under Borgs ledelse utviklet korpset seg til å bli ett av landets beste og Borg arrangerte musikk fra det mer symfoniske repertoaret og brakte de største norske komponistene ut til folk på korpsets populære 10-øres konserter. Dette er det samme korpset som i dag er omorganisert til det sivile orkesteret Det Norske Blåseensemble og som fortsatt har tilholdssted i Halden. Konsertens dirigent, Marinemusikkens kunstneriske leder og fagdirektør Bjarte Engeset, har tidligere vært sjefsdirigent for Det Norske Blåseensemble og har arbeidet mye med nettopp Oscar Borgs komposisjoner og er således absolutt riktig dirigent for denne konserten.

Anerkjent og produktiv

Oscar Borg fikk gjennom et langt liv i musikkens tjeneste mange æresbevisninger både i Norge og i utlandet, blant annet Kongens fortjenestemedalje i gull, Ridder av 1. klasse av den svenske Vasaordenen og Keiser Wilhelms Kriegs Verdienstmedalje. Oscar Borg etterlot seg rundt 275 komposisjoner og 170 arrangementer.​

En hyllest til Oscar Borg
Fredag 24. mars kl. 19:00, Kongsberg musikkteater

Klikk her for å bestille konsertbilletter
Publisert 10. januar 2017 10:26. av Bjarne Herbjørnrød. Sist oppdatert 2. februar 2017 14:08.