FMUS 2016 Karusell Nederland VernepliktigeFMUS 2016 Karusell Nederland Vernepliktigehttp://forsvaret.no/media/PubImages/FMUS 2016 Karusell Nederland Vernepliktige.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7612

Ahoy fra Rotterdam - Fredag

Få dager etter ”rekrutten” var det klart for tattoo for de tre helt ferske vernepliktige musikerne i Sjøforsvarets musikkorps og Kongelige norske marines musikkorps. Vi har tatt en prat med dem på The Netherlands Military Tattoo

​Direkte fra rekrutten til tattoo

Niklas Ahron Kvenild spiller tuba og tjenestegjør i Sjøforsvarets musikkorps i Bergen. Mariann Herheim på klarinett og Simen Brenden på slagverk tjenestegjør i Kongelige norske marines musikkorps i Horten. For øyeblikket har de to korpsene slått seg sammen og representerer Norge i det internasjonalt anerkjente Netherlands Military Tattoo som avholdes i Ahoy-hallen i Rotterdam. Og det bare dager etter de vernepliktige musikerne hadde gjort seg ferdig med rekrutten! Det går slag i slag for musikerne her i Rotterdam, men de rakk å sette seg ned mellom fredagens to premiereforestillinger for å slå av en kort prat.

Dere har alle tre tatt pause fra studiene for å avtjene verneplikten. Hva var det som fikk dere til å søke om å tjenestegjøre i Forsvarets musikk?
- Jeg hadde hørt om muligheten for å avtjene verneplikten i Forsvarets musikk allerede da jeg begynte å studere musikk. Jeg kjenner også flere som tidligere har tjenestegjort i Forsvarets musikk, og som har anbefalt dette til sine medstudenter, forteller Kvenild. De andre nikker med.


Herheim understreker at hovedmotivasjonen er erfaringen man tar med seg:

- Det er jo en kjempeluksus å få anledning til å spille sammen med profesjonelle musikere et helt år. Og i et utdanningsperspektiv er erfaringen gull verdt for å komme seg videre.

Før dere kom inn i korpsene var dere igjennom en obligatorisk rekruttperiode. Hvordan opplevde dere denne?
De tre ser kort på hverandre med et noe avvaktende blikk før de alle begynne å le.
- Rekrutten er en varierende opplevelse. Det har både vært veldig slitsomt, men samtidig veldig lærerikt, forteller Brenden.

De tre er enige om at spesielt å bli drillet på førstehjelp og sanitet har vært en lærdom de vil kunne ha nytte av resten av livet.
- Å lære seg sanitet og førstehjelp til fingerspissene er en oppgave som burde bære obligatorisk for alle, uavhengig av hva man driver med, utdyper Kvenild.

Det er ikke lenge siden dere ble ferdig med rekrutten, og allerede dager etterpå ble dere kastet inn i en internasjonal tattoo i Nederland. Hvordan har overgangen vært?
- Vi avsluttet rekrutten på fredagen, men det ble ikke mye tid på å feire eller slappe av. Allerede klokken 05:00 var vi klare for tattooprøve på mandagsmorgen, forklarer Herheim.

Alle tre forteller at til tross for en brå overgang har de følt seg veldig godt mottatt av resten av musikerne i korpsene.

- Gjennom tidligere vikariat og andre engasjement kjenner vi de fleste fra før. Korpsmiljøet er jo også veldig lite og alle støtter opp om hverandre, så vi visste at det var en hyggelig gjeng vi hadde med å gjøre, fortsetter Herheim.

- Vi har bare vært i korpset noen dager, men mottagelsen har vært strålende. Jeg tror dette kommer til å bli et veldig bra år, tilføyer Brenden.

Variert arbeidsdag

De tre vernepliktige er på vei backstage i Ahoy RotterdamSom vernepliktig i et av de profesjonelle forsvarskorpsene får man en variert hverdag. De tre vernepliktige forteller at de rigger mye for korpsene, men også assisterer der det trengs. Det kan være alt fra å jobbe sammen med notearkivar, til å vedlikeholde og holde orden på korpsenes uniformslager. En sjelden gang får de også til å sette på kaffekannen, men det anses ikke som en fast oppgave – heller som en ekstraservice ovenfor kollegene.

Det som vektes mest i tjenesten er den utøvende biten. Brenden forklarer:
- Det er lagt opp til at vi skal delta på alt korpset gjør av utøvende musikalsk aktivitet. Så vi deltar på alle øvelser, seremonielle aktiviteter og konserter. Dette kombinert med oppgavene vi gjør "bak kulissene" gir en helhetsforståelse av hvordan et profesjonelt militærkorps driftes.

Dere har alle tre bakgrunn fra både skole- og amatørkorps. Er det noen likheter og forskjeller mellom å spille i et amatørkorps kontra et profesjonelt korps?


- Som sagt så er korpsmiljøet i Norge et miljø hvor man kjenner hverandre. Til tross for at de som sitter rundt meg er musikkoffiserer er de alle "korpsfolk". Man kjenner igjen det samme miljøet og samholdet som kjennetegner den norske korpsbevegelsen. Det er en veldig trivelig atmosfære i de norske militærorkestrene,  forteller Kvenild supplert av Herheim og Brenden.

Sammen forteller de at den største forskjellen er jo det at i forsvarskorpsene så er jo spillingen faktisk en jobb, og selv om det selvsagt foreligger både store og ambisiøse musikalske forventninger til musikanter i mange svær gode amatørkorps, er de samme forventningene faktiske arbeidskrav.

The Netherlands Military Tattoo

Ahoy RotterdamMen tilbake til Rotterdam, og The Netherlands Military Tattoo. Hvordan har oppevelsen vært så langt?

De tre vernepliktige forteller spøkefullt at det er veldig mye venting, men at dette er uungåelig på såpass store event som det The Netherlands Military Tattoo er.

- Ventingen her kan uansett ikke sammenlignes med ventingen vi i blant opplevde unde rekrutten, ler Brenden.

Herheim fortsetter:
- Det er veldig kjekt å være på "korpstur". Tattoo er artig. Og det er spesielt artig å kunne oppleve det innenfra. Vi bor sammen med de andre deltagerne i ferieboliger litt utenfor sentrum. Standarden er over all forventning. Maten er veldig god, og det er hyggelig å sosialisere med de andre deltagerne.

Ellers forteller de tre at de er svært fornøyde med Ahoy-hallen både som arena og oppholdsområde, og at logistikken i showet både er imponerende og svært velfungerende.

En fremtid i Forsvarets musikk?

Til slutt spør jeg de tre vernepliktige om de kunne tenkt seg å søke seg inn i  musikkoffiserstilling i Forsvarets musik etter endt tjeneste.

- Forsvarets musikk er en svært attraktiv arbeidsplass, forteller Brenden mens de to andre nikker. Korpsene har en veldig variert arbeidsdag. Sjangerbredden er stor, publikum er svært variert, og situasjonene korpset opptrer i er veldig ulike. Variasjon bygger jo både allsidige og dyktige musikere

Kvenild legger til:
- For meg er det mer attraktivt å kunne jobbe som tubaist i et av Forsvarets profesjonelle korps enn i et symfoniorkester.  Korpsene spiller mye mer, og da de kun består av blåsere slagverk blir det også mer spilling per instrument enn om man skulle hatt inn en strykeseksjon i tillegg. Det er få pauser i et militærkorps.

Bekymret for fremtiden
Brenden, Kvenild og Herheim uttrykker allikevel en bekymring for fremtiden. Dersom Regjeringens langtidsplan for Forsvaret går igjennom slik den er foreslått vil dette føre til store endringer i Forsvarets musikk. 63 musikerstillinger er foreslått kuttet, og Kongelige norske marines musikkorps og Luftforsvarets musikkorps foreslås nedlagt allerede i 2017. Musikkinspektoratet fjernes, og med økonomisk begrunnelse foreslås det at korpsene kutter virksomhet rettet mot sivilbefolkningen.

- Det er klart at langtidsplanen vil ha stor effekt på fremtiden for musikkstudenter, sier Herheim. Arbeidsmarkedet for blåsere vil bli mye mindre attraktivt, spesielt for de instrumenter som ikke er standard i symfoniorkestre vil det bli igjen svært få arbeidsplasser.

Kvenild fortsetter:
- Dersom Forsvarskorpsene ryker, så ryker nok også utdanningen min. Det ville ikke vært forsvarlig å utdanne seg som tubaist når jobbutsiktene tilsvarer null – for ikke å snakke om motivasjonen.

- Forsvinner de norske militærkorpsene slik vi kjenner dem i dag  vil det få en ekstrem dominoeffekt for hele det norske kulturfeltet. Det er allerede få arbeidsplasser for utdannede musikere fra før. Blir det enda færre, vil det nok føre til at det blir færre som utdanner seg til profesjonelle blåsere i landet. Dette vil også påvirke orkestrene i landet. Blåsemiljøet i Norge vil rett å slett dø ut, og alle som da opptar orkesterjobbene vil da være utenlandske musikere, avslutter Herheim.

De tre håper imidlertid at Regjeringen snur på forslaget om omorganiseringen av Forsvarets musikk slik at de kan fortsette å spille seg frem til drømmen om å bli musikkoffiserer i Forsvaret.

Er du nysgjerrig på førstegangstjenesten?

Her finner du mer informasjon


Publisert 1. oktober 2016 18:46.. Sist oppdatert 1. oktober 2016 21:32.