FMUS 2016 Karusell Nederland LørdagFMUS 2016 Karusell Nederland Lørdaghttp://forsvaret.no/media/PubImages/FMUS 2016 Karusell Nederland Lørdag.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7619

Ahoy fra Rotterdam - Lørdag

Løytnant Tormod Flaten spiller euphonium i Sjøforsvarets musikkorps. Her forteller han litt om sin tattoo-lørdag i Rotterdam.

Musikerblogg: Løytnant Tormod Flaten (Euphonium i Sjøforsvarets musikkorps)

Løytnant Tormod FlatenLørdagen begynte med joggetur i idylliske, landlige omgivelser. Jeg løp forbi kuer, sauer, hester, en båthavn, syklende, hundeeiere, skilt med fascinerende lokale navn, noen jegere(!) og selvsagt - en ekte hollandsk mølle. Vi bor på en diger resort med flere hundre hus, med tre musikere under hvert tak. Siden kjøreturen inn til Tattoo-arenaen Ahoy er på rundt tre kvarter, så blir det lange dager for oss. Torsdag, fredag og lørdag var vi vekke i et halvt døgn. Slik sett er Norsk Militær Tattoo mer gunstig lagt opp for deltagerne, der vi bor i gangavstand til Oslo Spektrum og kan få små avbrekk fra sekkepiper og en flora av særegne uniformer og hatter. Tattoo innebærer nemlig, la oss si - en god del - venting. Både under prøvene og forestillingene. Selve showet varer knappe tre timer. Og i løpet av den tiden er vi inne på gulvet tre ganger. I tillegg er de norske trompeterne og trombonistene med på åpningsfanfaren.

Jeg synes at noe av det mest interessante ved å reise rundt i verden er å få et innblikk i hvordan lokalbefolkningen lever. Mellom de to forestillingene lørdag var det derfor en liten gjeng som dro inn til sentrum av Rotterdam for å nyte et bedre måltid og oppleve litt byliv. Et fint vindu i bunkerstilværelsen inne på arenaen. Vi har hatt flere samarbeidsprosjekter mellom Sjøforsvarets musikkorps og Kongelige norske marines musikkorps i løpet av de siste par årene. Sjøforsvarets 200-års jubileum i Grieghallen, USA-tur, Norsk Militær Tattoo i mai og nå Nationale Taptoe her i Nederland. Det er hyggelig, både musikalsk og sosialt. Det låter veldig bra av oss sammen, og vi har mye moro - i og utenfor tjeneste.

Med Robbert Vos fra det hollandske marinekorpset.Å treffe kolleger fra andre land er alltid inspirerende. Jeg hørte det hollandske marinekorpsets opptreden i går. De er kjent for å klinge godt, og skuffet ikke. Jeg kjenner et par av euphonistene der, som også gjør mye av det samme som meg uten uniformen på: solojobber, dirigerer og reiser rundt. Morsomt å treffe dem her også, og å få innsyn i andre militærmusikeres hverdag.

Vi får høre at det vi presenterer her nede holder høy kvalitet. De norske forsvarskorpsene er blant de beste i verden. Jeg er overbevist om at det skyldes at vi har en tjeneste med en fin balanse mellom det konserterende og det seremonielle. Gode musikere tiltrekkes av, og videreutvikles av interessante og varierte musikalske prosjekter der vi får jobbe med de beste dirigenter og gode solister. En utvikling mot det seremonielle vil bli slutten på det Forsvarets Musikk vi kjenner i dag - det som er internasjonalt anerkjent og attraktivt for de beste musikerne. Jeg håper Stortinget vet å ivareta og styrke denne kulturinstitusjonen. Et land uten kultur er intet å forsvare. Det blir en spennende høst.

Men nå har vi en forestilling igjen før hjemreise mandag morgen. Oppvarming, øving og skifting, boklesing og skjermaktiviteter skjer i et stort fellesrom. Tubaer, klarinetter, trommer, smarttelefoner, vannflasker, sokker, klamme skjorter og odører i en herlig og sjarmerende miks. På med uniformen, gjøre de daglige, nødvendige forberedelsene på hødnet og så er vi klar for en siste runde med "Tordenskjold udi action", "Anchors Aweigh" og formasjonsmarsjering. Profesjonelle musikere gjør noe som aldri vil bli pensum på Musikkhøgskolen.

Tattoo oppsummert:
Å gå drillprogrammet - ganske gøy
Det sosiale - gøy
Ventinga - ikke så gøy

Publisert 2. oktober 2016 16:49..