NMT 2018 Bersaglieri-Beizzole_1387_CanadaNMT 2018 Bersaglieri-Beizzole_1387_Canadahttp://forsvaret.no/media/PubImages/NMT 2018 Bersaglieri-Beizzole_1387_Canada.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=11696Fanfara Bersaglieri di Bedizzole (Italia)
NMT 2018 Bersaglieri-Bedizzole_1575_CanadaNMT 2018 Bersaglieri-Bedizzole_1575_Canadahttp://forsvaret.no/media/PubImages/NMT 2018 Bersaglieri-Bedizzole_1575_Canada.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=11694Fanfara Bersaglieri di Bedizzole (Italia)
NMT 2018 Bersaglieri-Bedizzole_5865_BerlinNMT 2018 Bersaglieri-Bedizzole_5865_Berlinhttp://forsvaret.no/media/PubImages/NMT 2018 Bersaglieri-Bedizzole_5865_Berlin.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=11695Fanfara Bersaglieri di Bedizzole (Italia)
NMT 2018 Karusell Fanfara BersaglieriNMT 2018 Karusell Fanfara Bersaglierihttp://forsvaret.no/media/PubImages/NMT 2018 Karusell Fanfara Bersaglieri.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=11690Fanfara Bersaglieri di Bedizzole (Italia)Fanfara Bersaglieri di Bedizzole (Italia)

Fanfara Bersaglieri "A. Caretto" di Bedizzole - NMT 2018

Ingen avdeling i årets tattoo er så lette på foten som det løpende fanfarekorpset fra Bedizzole i Italia!

Italia viser forrykende tempo i årets tattoo

Italienske Fanfara Bersaglieri “Aminto Caretto” di Bedizzole ble stiftet I 1986, og ble fort et av de viktigste og mest sensasjonelle korpsene i landet. Til tross for sin unge alder er korpset en selvsagt og fast bidragsyter på militære seremonier, konferanser og andre evenement både i regi av den italienske hæren og andre arrangører. Korpset har i en årrekke deltatt på ”San Remo in Fiore”, hvor de i 2002 ble kåret til beste deltager.

Musikkorpset skiller seg ut fra resten av tattooens deltagere med det hurtige, joggende tempoet de bruker i parader. Dette gjelder forøvrig for hele Bersaglieri-infanteriavdelingen. Å spille mens man løper er svært vanskelig, og krever stålkontroll over instrumentet samt særs god kondisjon.

Korpsets opptreden på Norsk Militær Tattoo foregår i en såkalt “Carosello”, en koreografert drill som fremføres løpende, med korte pauser hvor det spilles stående militærmarsjer. Denne type display har gjort korpset svært kjente og ettertraktede på en rekke ulike tattoo-show verden over, som Heerlen Military Tattoo Festival, Dresden Military Tattoo, Swedish Army Tattoo, The International Festival of Military Music in Quebec City og Berlin Max-Schmelling Halle Tattoo. Nå deltar de for aller første gang på Norsk Militær Tattoo, og vi gleder oss til deres høye tempo og imponerende energi!

 

Bersaglieritradisjonen

Fanfarekorpset tilhører en eliteavdeling innen Escerito Italiono ( den italienske hæren) ved navn Bersaglieri, som på norsk kan oversettet til "skarpskyttere".  Bersaglieri ble opprettet i 1836 av General Alessandro La Marmora, som ønsket å en mobil infanteriavdeling som var eksepsjonelt raske og treffsikre. Avdelingens opprinnelige oppgave var å overraske, forstyrre og overrumple fienden. I dag benyttes ordet "bersagliere" om en svært bestemt og målrettet person.

Bersaglieri er fortsatt en del av den italienske hæren, og har vært involvert i fredsfremmende arbeid over hele verden.

Den særegne hatten

Vajra-hatten kjennetegnes med sorte fasanfjær.Bersaglieris mest kjente kjennetegn foruten løping er definitivt den flotte runde hatten prydet a en stor bunt sorte fasanfjær. Hattens spesielle utforming beskytter det høyre øyet (som soldatene bruker til geværsiktet), og fungerer også kamuflerende.

Hatten kalles for “Vajra”, hentet fra etternavnet til den første Bersaglieri-soldaten, Sersjant Giuseppe Vajra. Vandrehistorier forteller at første gang Vajra skulle ikle seg den nye uniformen finn han hatten kastet til seg av General La Marmora. Vajra var ikke rask nok til å ta den i mot med hendene, men fanget den i stedetfor på hodet, hvor den landet skeivt, hellende mot hans høyre skulder. Etter å ha sett dette beordret General La Marmora han om å la være å rette på hatten, og for alltid bære den på skrått. Siden den gang har Bersaglieri-soldatene båret den på denne måten.

Visste du at...
den opprinnelig hatten i Hans Majestet Kongens Garde var pyntet med fjær og inspirert av Bersaglieri? Italienerne imponerte den svenske prinsessen Louise (tippoldemoren til Kong Harald) så mye at hun i 1860 insisterte på at de norske gardistene skulle ha like hatter. Etterhvert ble fjærene byttet ut med bøffelhår.

Dirigent og sjef Alex Bertocchi

Alex Bertocchi leder, dirigerer og trenger det italienske korpset.Alex Bertocchi ble født i 1973 og begynte å spille trompet ved den lokale kulturskolen i en alder av 10 år. Som 18-åring avtjente han verneplikten ved det prestisjetunge 3. Bersaglieriregimentet i Milano, det mest dekorerte regimentet i hele den italienske hæren.

På grunn av hans musikalske ferdigheter fikk han anledning til  å spille i det kjente Bersaglieri-musikkorpset "Goito". Her spilte han under dirigent Major Leandro Bertuzzo, som også er kjent for å ha komponert mesteparten av musikken som spilles av de italienske forsvarskorpsene. Under verneplikten fikk han dessuten et stipendiat til å følge et eksklusivt og avansert musikkutdannelsesløp. Denne utdannelsen gav han graden drillkorporal.

Etter han dimitterte fikk han tilbud om å spille med Fanfara Bersaglieri "Aminto Caretto" Bedizzole. I 2000 rykket han opp til visedirigent, og i 2006 overtok han rollen som både sjefsdirigent og sjef for korpset.

Gå ikke glipp av Fanfara Bersaglieri "A. Carettoo" di Bedizzole fra Italia. Skaff deg billetter til Norsk Militær Tattoo 2018 nå!

Kjøp billetter her


Publisert 21. desember 2017 13:56. av Norsk Militær Tattoo. Sist oppdatert 21. mars 2018 12:42.