FSMK_Afgh_005-downsizedFSMK_Afgh_005-downsizedhttp://forsvaret.no/media/PubImages/FSMK_Afgh_005-downsized.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=11614
FSMK 2018 Karusell FSMK2FSMK 2018 Karusell FSMK2http://forsvaret.no/media/PubImages/FSMK 2018 Karusell FSMK2.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=11611Forsvarets stabsmusikkorpsThe Staff Band of the Norwegian Armed Forces
NMT 2018 FSMK DusseldorfNMT 2018 FSMK Dusseldorfhttp://forsvaret.no/media/PubImages/NMT 2018 FSMK Dusseldorf.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=11612
NMT 2018 FSMK Dusseldorf2NMT 2018 FSMK Dusseldorf2http://forsvaret.no/media/PubImages/NMT 2018 FSMK Dusseldorf2.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=11613

Forsvarets stabsmusikkorps - NMT 2018

200års-jubilanten Forsvarets stabsmusikkorps er landets største profesjonelle blåseorkester, og stiller med et helnorskt innslag på tattooen.
Forsvarets stabsmusikkorps er et av Forsvarets fem profesjonelle musikkorps og har 39 ansatte musikere. Korpset ble etablert i 1818 (den gang 2. Brigades musikkorps), og fyller dermed 200 år i 2018. Dette feires med en egen jubileumskonsert i januar, og i en større samlet markering for militærmusikken i Norge høsten 2018. Korpset har siden opprettelsen vært Forsvarets viktigste representasjonsorkester. Stabsmusikken, som det også kalles, har jevnlige seremonielle og konstitusjonelle oppdrag for Kongehuset, Regjeringen og Forsvaret i tillegg til ulike representasjonsoppgaver i både inn- og utland.

Ved siden av de offisielle oppdragene har også korpset en utstrakt konsertvirksomhet på Østlandet og spiller rundt 20 innendørskonserter i løpet av året. De fleste av disse holdes i korpsets eget konserthus, Ridehuset Scene på Akershus festning. Korpset deltar også på internasjonale militærmusikkfestivaler og tattooer, nå senest på Musikfest der Bundeswehr i Düsseldorf høsten 2017.

 


Repertoaret strekker seg fra det klassiske blåserrepertoaret til dagens populærmusikk. Korpset fremfører og bestiller verk fra både etablerte og kommende komponister og arrangører, og bidrar sterkt når det gjelder innspillinger av både ny og eldre musikk for blåsere og janitsjarkorps.

Forsvarets stabsmusikkorps er et historierikt orkester med lange tradisjoner, og disse settes i spennende samspill med nye musikalske og kulturelle trender.

Stabsmusikken er foruten Hans Majestet Kongens Garde det eneste kompaniet som har deltatt ved samtlige show siden Tattooens oppstart i 1994.
 


Norsk musikk og tradisjoner

Norsk Militær Tattoo markerer 200års-jubileet for norske forsvarskorps, og Forsvarets stabsmusikkorps har selvfølgelig en sentral plass i showet. På tattooen vil de presentere et helnorskt program som først tar oss tilbake til folkemusikken og de norske røttene. Deretter beveger vi oss over i moderne rytmer. Det hele smeltes sammen til et unikt lydbilde hvor både tradisjon og nyskaping er ivaretatt.

På scenen har Stabsmusikken med seg dansekompaniet Frikar som er kjent for sin modernisering av folkedansen. Frikar ble internasjonalt anerkjente etter deltagelsen sammen med Alexander Rybak da han vant Melodi Grand Prix i Moskva, 2009.
Mer informasjon om Frikars innslag under tattooen følger snart.


Publisert 15. desember 2017 16:30. av Norsk Militær Tattoo. Sist oppdatert 15. desember 2017 17:12.