kultur_979_torsdag2kultur_979_torsdag2http://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=13652/media/PubImages/IMG_2891.JPG

Et nytt syn på gardisthatten

Vi fikk Jan Thomas til å kaste terning på den italienske og norske uniformshatten.

​Michael Andreassen – mest kjent fra P4 og programmet ”Michael Direkte”, hvor han har kjendiser på arbeidsuke i studioet sitt, er speaker under årets NMT. Kombinasjonen av hans store nettverk og kreative hode sendte oss ut på et utradisjonelt oppdrag i går; Michael foreslo – mest som en spøk, tror jeg – at vi kunne få Jan Thomas til å vurdere uniformshattene til Hans Majestet Kongens Garde og det italienske elitekorpset Bersaglieri.

Grunnen til at de to hattene er så interessante, er fordi den italienske var inspirasjonen til den norske. I dag er HMKG sin paradehatt en bowlerhatt med plym av bøffelhår, men den opprinnelige hatten var pyntet med fjær – og lignet på Bersaglieri sin. Det italienske korpset imponerte den svenske prinsessen Louise, tippoldemoren til Kong Harald, så mye at hun i 1860 insisterte på at de norske gardistene skulle ha like hatter – fire år etter at garden ble opprettet.
 
Bersaglieri ble på sin side opprettet i 1836, og hatten er prydet av en stor bunt med sorte fjær fra storfuglen tiur. Hattens spesielle utforming skyldes at fjærene skulle beskytte det høyre øyet – som soldatene bruker til geværsiktet. Den fungerer dessuten kamuflerende. Hattens kallenavn er ”Vajra”, hentet fra etternavnet til den aller første Bersaglieri-soldaten, sersjant Giuseppe Vajra.
 
Det var historien bak – vil du vite Jan Thomas sitt terningkast? Se filmen under!
 

Publisert 19. april 2018 21:25. av Norsk Militær Tattoo. Sist oppdatert 21. april 2018 18:27.