FMUS 2016 Nederland Toppbilde KNMM SFMKFMUS 2016 Nederland Toppbilde KNMM SFMKhttp://forsvaret.no/media/PubImages/FMUS 2016 Nederland Toppbilde KNMM SFMK.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7582Kongelige norske marines musikkorps og Sjøforsvarets musikkorps (Foto: Gerard Woittiez)(Photo: Gerard Woittiez)

Norske militærkorps på The Netherlands Military Tattoo

Kongelige norske marines musikkorps og Sjøforsvarets musikkorps befinner seg denne uken i Rotterdam for å delta på det internasjonalt anerkjente Netherlands Military Tattoo

The Netherlands Military Tattoo
Tid: Onsdag 28. september - Søndag 2. oktober
Sted: Ahoy Rotterdam, Nederland

​Representerer Norge

Kongelige Norske Marines Musikkorps og Sjøforsvarets musikkorps deltar som internasjonale gjester på årets utgave av The Netherlands Military Tatto i Rotterdam (Stichting Nationale Taptoe). Her samles en rekke militærkorps til fire dager med musikk, drill og presisjonsmarsjering!

Tattooen, som i år har fått undertittelen Ratatouille, er et fargerikt innendørsshow sentrert rundt Nederlandsk og utenlandsk militærmusikk, hvor marsjer, moderne- og klassisk musikk presenteres i et spektakulært show hvor tradisjon settes i spennende samspill med aktuelle kulturelle strømninger. Tattooen avholdes siste uken i september hvert år, og det settes opp 5 forestillinger over 4 dager på Rotterdam Ahoy. I tillegg går en spesialforestilling for Nederlandske veteraner fra forsvaret, politiet, brannvesenet, ambulansepersonell og sikkerhetsselskap.

I tillegg går det en tattooparade gjennom Rotterdam sentrum onsdag 28. september med samtlige deltagere I årets forestilling

Maritim musikk på programmet

Musikerne øver på utmarsj med tamburmajor Kaptein Sten Kristian Brath i frontSjøforsvarets musikkorps og Kongelige norske marines musikkorps opptredde sammen for første gang i tattoosamnenheng tidligere I år på Norsk Militær Tattoo. Etter dette vellykkede samarbeidet var det derfor nok en gang naturlig for korpsene å slå seg sammen til et stort og samlet korps når Forsvarets musikk ble forespurt om å stille med norskt innslag på The Netherlands Military Tattoo.

Innslaget korpsene vil fremføre har et tydelig maritimt tema, noe titlene vitner om.
Korpset starter sitt program med "Under Siege", hovedtemaet fra filmen "Kapring i høy hastighet". Den maritimte koblingen her er selvfølgelig filmens hovedperson og helt, den tidligere SEAL-soldaten Casey Ryback (Steven Seagal) som befinner seg på et høyhastighetstog som en suspekt elektronikkekspert kaprer og forsøker å forvandle til en kommandoenhet for en våpensatelitt. Plottet blir heldigvis ikke like innviklet når korpsene går på scenen – men musikken er like majestetisk som man husker fra filmene.

Deretter fortsetter de med "Tordenskjold Udi Action", hentet fra den norske komponisten og korpsildsjelen Johan Halvorsens "Tordenskjold Dramatisk Suite nr.1". Det er nemlig i år 200 år siden siden det mest berømte og omtalte sjøslaget i norsk militærhistorie; Slaget i Dynekilen. Slaget ble ledet av Danmark-Norges største sjøhelt, Tordenskjold, som klarte å tilintetgjøre de svenske transportbåtene sammen med eskorten på 13-15 krigsskip. Slaget førte til at Kong Karl XII av Sverige måtte oppgi sitt første felttog i Norge.  Under dette stykket fremfører korpsene en imponerende drill (marsjformasjon).

De norske sjøkorpsene avslutter sin første avdeling med den velkjente marsjen "Anchors Aweigh" av Charles A. Zimmermann, skrevet i 1906. Marsjen benyttes som offisiell marsj av den amerikanske marinen fortsatt den dag i dag. Marsjen ble dessuten svært kjent etter den fikk en fremtedende rolle i filmen med samme navn.

I løpet av marsjen er det et fremtredende soliparti for piccolofløyte. Her er det Kapteinløytnant Tom Simensen fra Marinemusikken og Erik Lefsaker, vikar i Sjøforsvarets musikkorps, som inntar solistplassene.

Nordisk natt med nederlandsk munnspillvirtuos

Lysprøve på "Nordisk Natt"Sjøkorpsene vil dessuten delta med et helt spesielt innslag senere i tattooen sammen med gymnastene i Club Piruette fra Estland, og den nederlandske munnspillvirtuosen Hermine Deurloo. Her er Hermine solist i Sigmund Grovens "Nordisk natt", mens Club Piruett danser med florlette silkebånd mot en bakgrunn av nordlys fra Lofoten. Innslaget tar publikum med til Norden, og er et magisk og stillferdig øyeblikk i stor kontrast til resten av tattooen. Innslaget dirigeres av Oberstløytnant Lars Erik Gudim, som er ansatt i Forsvarets musikk som dirigent og arrangør/komponist.

Messingblåserne i begge korps medvirker dessuten på åpningssekvensen, og tatooen avsluttes med en fellessekvens hvor samtlige aktører inntar scenen.

Parade i hovedgaten

Marsjerende tubaisterI forkant av tattooshowene ble det også onsdag 28. september avholdt en stor parade ned hovedgaten i Rotterdam hvor samtlige deltagere i tattooen marsjerte til egen musikk. Paraden var av såpass stor dimensjon at trafikk ble omdirigert, trikkene hadde full stopp, og både innbyggere og turister i Rotterdam flokket seg til gjerdene for å få med seg den staselige tilstelningen. Været var man også heldig med. Solen strålte, og gradestokken målte over 20 grader til tross for at det er slutten av september.

Flere oppdateringer fra Nederland - Følg med!

I løpet av denne uken vil vi komme med flere oppdateringer her fra Rotterdam, både bak kulissene og fra selve scenen. Flere av musikerne kommer også til å dele sine opplevelser. Følg med på forsvaret.no i dagene fremover, og hold deg også oppdatert på korpsenes kanaler på sosiale medier!

Publisert 28. september 2016 22:30.. Sist oppdatert 28. september 2016 22:51.