kultur_1023_heimevernetsmusikkorkultur_1023_heimevernetsmusikkorhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=16034/media/PubImages/hv02-usa.jpg

Heimevernets musikkorps spilte opp til hagefest

Den amerikanske ambassadøren i Norge inviterer hvert år til feiring av USAs uavhengighetsdag. Tradisjon tro er det musikkorpsene fra Forsvaret som står for den musikalske underholdningen.

Torsdag 28. juni inviterte den amerikanske ambassadøren i Norge, Kenneth John Braithwaite II, og hans familie til den tradisjonelle feiringen av USAs uavhengighetsdag (4.juli) i ambassadørboligens hage.

Ambassadøren inviterer blant annet representanter fra Regjeringen, Stortinget, Forsvarets ledelse og næringstopper i Norge med amerikanske tilknyttinger. I tillegg inviteres også representanter og familier tett knyttet til det norsk-amerikanske samfunnet i Norge.

Forsvaret har støttet arrangementet gjennom en årrekke, og det er Forsvarets musikk som har stått for den musikalske underholdningen gjennom tidene. De siste fem årene er det Heimevernets musikkorps som har tatt på seg oppdraget. I år stilte de med storbandbesetning sammen med gjestevokalistene Åse Karin Hjelen og Dag Spantell. Programmet bestod av storbandklassikere med tydelig amerikansk tilsnitt.

 

 

kultur_1023_heimevernetsmusikkorkultur_1023_heimevernetsmusikkorhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=16035/media/PubImages/HV-usa4.jpg

Uavhengighetsdagen​

4. juli, er USAs nasjonaldag, og markerer da USA fikk underskrevet uavhengighetserklæringen av Kongeriket Storbritannia (1707-1800) den 4. juli 1776. Siden da har 4. juli vært en dag for feiring og familiearrangement over hele landet.

En av USAs grunnleggere, John Adams, beskrev sin visjon for uavhengighetsdagen som en høytidelig patriotisk markering, med fokus på praktfulle parader, opptredener, leker, sport, kiming av klokker og bålbrenning ut i de sene nattetimer.

Den amerikanske nasjonaldagen er i likhet med 17.mai for nordmenn en svært viktig dag for det amerikanske folk, og feiringen har dype røtter i angloamerikanske tradisjoner for å feire landets politiske frihet og demokrati.

 

 

kultur_1023_heimevernetsmusikkorkultur_1023_heimevernetsmusikkorhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=16036/media/PubImages/HV-USA11.jpg
kultur_1023_heimevernetsmusikkorkultur_1023_heimevernetsmusikkorhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=16037/media/PubImages/HV-USA2.jpg

Et symbolsk valg

Det er ikke tilfeldig at det er nettopp Heimevernets musikkorps som står for underholdningen i år. Både den nåværende amerikanske ambassadøren og hans forgjengere ønsker å sette fokus på relasjonen mellom Norge og USA på den årlige hagefesten. Dette fremgår ikke bare av invitasjonslisten, men også i tematikken i ambassadørens tale, gjestetalere, og ikke minst blant de mange båsene plassert rundt i hagen hvor ulike sterke norske og amerikanske merkevarer stiller ut sine produkter eller tilbyr smaksprøver. At det er et norsk militærkorps på scenen som spiller amerikansk musikk er et symbolsk valg og et meget godt eksempel på de sterke relasjonene mellom Norge og USA.

– Det er alltid hyggelig å bli invitert hit til Ambassadørboligen, forteller sjef Forsvarets musikk, kommandørkaptein Arnstein Lund. Våre forsvarskorps spiller en viktig rolle som symbolbærere for Forsvaret, Regjeringen og Kongehuset - ikke bare i ren seremoniell virksomhet, men også på denne type representasjonsoppdrag. Det er også slik at HV-02 er lokalt territoriell ansvarlig for Oslo og Akershus, noe som gjør det meget passende at Heimevernets musikkorps stiller med sitt storband. På vegne av korpset og resten av Forsvarets musikk ønsker jeg USA en riktig god uavhengighetsdag.

Publisert 28. juni 2018 21:34. av Rohan Sandemo Fernando / Forsvarets musikk. Sist oppdatert 28. juni 2018 22:36.