FSMK 2017 Dusseldorf TattooFSMK 2017 Dusseldorf Tattoohttp://forsvaret.no/media/PubImages/FSMK 2017 Dusseldorf Tattoo.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=10664

Går på scenen foran 12.000 publikummere

I dag inntar Forsvarets stabsmusikkorps scenen foran 12.000 publikummere på tattoo i Düsseldorf.

Et helt nytt internasjonalt tattooshow med et imponerende cast

Lørdag 23. september 2017 avholdes den internasjonale tattooen Musikfest der Bundeswehr for aller første gang i ISS Dome i Düsseldorf, Tyskland. Dette ambisiøse showet henvender seg et bredt internasjonalt publikum i alle aldre, og medvirkende er over 700 deltagere fra 7 ulike nasjoner. Både tyske og internasjonale militærorkestre sørger for ekstravagante, profesjonelle og musikalske høydepunkter. Sentralt i forestillingen stiller de tre tyske militærkorpsene og storband, i tillegg til gjester som den sveitsiske armeens representasjonsorkester, den tsjekkiske hærens sentralorkester, det nederlandske marinekorpset og sist men ikke minst, fra Norge, Forsvarets stabsmusikkorps. Foruten militærkorps stiller også et sekkepipeorkester og Highland-dansere direkte fra Edinburgh Military Tattoo.

Representerer Norge foran 12.000 publikummere

Tattoen avholdes ISS DOME, Düsseldorf.Forsvarets stabsmusikkorps er Forsvarets største profesjonelle militærkorps bestående av 39 blåsere og slagverkere. Korpset ble etablert i 1818 (den gang 2. Brigades musikkorps) og har siden vært Forsvarets viktigste representasjonsorkester. Korpset har jevnlige oppdrag for Kongehuset, Regjeringen og Forsvaret, i tillegg til ulike representasjonsoppgaver i både inn- og utland.

– Vi er veldig stolte av å være en ambassadør for både Forsvaret og nasjonen på denne helt nye tattoen. Tysklands militærorkestre er av ypperste kvalitet, og de har forberedt en tattoo som jeg er helt sikker på kommer til å bli en av de store internasjonale årlige begivenhetene, i likhet med vår egen Norsk Militær Tattoo, forteller korpssjef kaptein Sten Kristian Brath.

Det er solgt ca 12.000 billetter til forestillingen, som avholdes i ISS DOME, en imponerende arena som mange vil kjenne igjen fra ishockeykamper og store konserter. Bygget er på hele 1800 kvadratmeter, som snart skal fylles med musikk, trommemarsjer og et gnistrende show.

Korpset deltok også tidligere denne uken på vennskapskonsert med sitt tyske søsterkorps, Musikkorps der Bundeswehr.
Les artikkel om denne konserten her.

Både tradisjonelt og moderne

Danser Hallgrim Hansegård utfører Hallingkast på en øvelse tidligere i ukenForsvarets stabsmusikkorps går på scenen rett etter pausen. Musikkdirektør Andreas Hanson har i samråd med korpsets kunstneriske råd satt sammen et program som blir et postkort for norske tradisjoner, både tradisjonelle og moderne sådan.

– Vi åpner med en av Norges flotteste militærmarsjer, nemlig Kong Haakon den 7des Honnørmarsj av Oscar Borg. Denne marsjen har en lang fartstid ikke bare hos forsvarskorpsene, men også i hele det norske korpsmiljøet. Borg var jo selv i sin tid dirigent for 1. brigades musikkorps, og etterlot seg over en musikkarv 275 komposisjoner. For oss er det derfor en selvfølge å inkludere Borg når vi er i utlandet og representerer den norske militærkorpstradisjonen. Etter den innledende marsjen viser vi frem en mer moderne side av norsk musikk, i Torstein Aagaard-Nilsens "Norwegian Dance". Dette stykket er basert på folketonen "Såg du noko til kjerringa mi", som ikles et rytmisk funk-akkompagnement. Her har vi også vært så heldige å få med oss danser Hallgrim Hansegård, kjent som frontmannen for danseensemblet Frikar. Frikar-danserne tar norsk folkedans og fusjonerer det med mer moderne danseformer, og dette passer derfor helt ypperlig til Aagard-Nilsens stykke.
Hansegård gjør noen virkelige vågale akrobatiske stunt underveis, og avslutter med et hallingkast på aller siste tone! Til å avslutte vår del av programmet spiller vi vår kjenningsmelodi, nemlig Valdres-marsj av Johannes Hanssen, som baserer seg på daværende Valdres bataljons kjenningssignal, informerer Musikkdirektør Hanson.

Korpssjef Kaptein Sten Kristian Brath er dessuten tamburmajor på tattooen.Korpset deltar også i finaleseksjonen av tattooen, der samtlige deltagere går på scenen og fremfører en rekke fellesnummer.

– Vi har lagt i mye øving i forkant av denne tattooen, og vi føler oss godt forberedt. Det blir veldig gøy å ta på paradeuniform og gå på scenen i kveld, spesielt foran et såpass stort publikum, avslutter Korpssjef Brath.

Publisert 23. september 2017 15:25. av Rohan Sandemo Fernando. Sist oppdatert 23. september 2017 15:45.