FMKN 2016 Karusell Ut i feltFMKN 2016 Karusell Ut i felthttp://forsvaret.no/media/PubImages/FMKN 2016 Karusell Ut i felt.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=7677Musikk til arbeidet

Ut i felt med FMKN

Forsvarets musikkorps Nord-Norge drar "ut i felt" og spiller hele 16 småkonserter for både militært og sivilt publikum i Harstad/Sortland omegn

​"Pop-up"-konserter med mini-ensembler

Denne uken har Forsvarets musikkorps Nord-Norge delt seg opp i mindre grupper, og beveger seg "ut i felt" for å spille hele 16 mini-konserter på aktuelle steder i Harstad og Sortlandsområdet. I løpet av uken blir det musikalske besøk hos blant annet Kystvakta, Forsvarets personell- og vernepliktssenter, en rekke ulike skoler, aktivitetssentra, asylmottak og mye mer. 

Prosjektet baserer seg på "pop-up"-konserter, men det ligger en tanke bak målgruppen på samtlige konsertsteder forteller produsent Merete Jakobsen Klæboe:

Vanligvis er man vant til å måtte oppsøke et kulturhus eller andre type scener når man skal på konsert. Denne gangen oppsøker korpset publikum der publikum selv befinner seg. Det kan kanskje ved første øyekast virke litt tilfeldig at vi spiller konserter på mange småsteder rundt om i kretsen, men samtlige arenaer har blitt valgt ut med omhu.

Målet vi har med disse konsertene er å kommunisere Forvarets rolle, oppgaver og ansvar til et bredt sammensatt publikum. I tillegg ønsker vi å profilere Forsvaret som allsidige utdanningsinstitusjoner og arbeidsplasser for den kommende generasjonen. Sist, men ikke minst er det også viktig for oss å stille opp for våre egne kolleger i Forsvaret og gi dem både pusterom og kulturelt påfyll i deres hverdag.

kammergrupper: utfordringer og utvikling

FMKNs blåsekvintett spiller konsert på Campus HarstadKaptein Ann-Julie Skarpmo spiller euphonium i korpset, og spiller denne uken sammen med resten av low-brassgruppen (dype messinginstrument) i et eget ensemble. Selv om Skarpmo spiller med de samme kollegene i tuttiproduksjoner (fullt korps), så er det noe helt eget å musisere i mindre format:

Slagverkerne i FMKN tok i bruk uniformene som instrument på sin konsert for regionalt møte LO/AP"I kammergrupper, eller mindre ensembler, er man mye mer eksponert enn man er i fullt korps, både musikalsk og visuelt. Man er fysisk nærmere publikum, og i lydbildet kan man enkelt skille de ulike instrumentene fra hverandre. Siden det også er færre musikere så spiller man en viktig rolle i musikken hele veien. 

I kammergrupper har man heller ikke dirigent, så man er helt avhengig av å lytte nøye til de andre musikerne, og kommunisere både med kroppsspråk, pust og fraseringer. Sånn sett er det en spennende utfordring å spille kammeroppdrag. Når man spiller mye i smågrupper som supplement til produksjoner for full besetning vil kammertreningen bidra til at hele korpset låter bedre!", forteller Kaptein Skarpmo.

"Ut i felt" er et prosjekt hvor det også legges mye ansvar utover det rent musikalske på musikerne. De administerer sine egne øvelser, har ansvar for programmet selv, og holder kontakten med stedene de skal besøke. Også dette bidrar til å forene korpset og styrke internt samarbeid, supplerer produsent Jakobsen Klæboe.

Tettere på publikum

Kaptein Skarpmo og hennes gruppe har allerede spilt tre konserter i dag, og i morgen venter enda flere. Hun forteller oss at det er en travel uke, men at mottagelsen har vært upåklagelig.

Det har vært veldig hyggelig å spille disse konsertene. Publikum er formidabelt, og man merker tydelig at folk setter pris på å kunne oppleve live musikk i hverdagen. I dag har vi besøkt Heggen videregående skole, Kvæfjord Rådhus og voksenopplæringen. Vi har med andre ord bare i dag spilt for et veldig bredt publikum i mange forskjellige aldersgrupper og med forskjellig bakgrunn. Under konsert.en i rådhuset var det en barnehage på besøk. Jeg synes det er utrolig hyggelig å spille for yngre og se deres umiddelbare og ærlige reaksjon.

Kaptein Skarpmos konsert-"selfie" fra forrige konsert på voksenopplæringa i Harstad.Den største opplevelsen i dag var for meg å spille for studentene på voksenopplæringen i Harstad. Hovedandelen av studentene på voksenopplæringen er asylmottakere, og til tross for at mange av dem er tidlig i norskopplæringen er det kanskje dette publikumet som uttrykker størst takknemlighet i etterkant av konserten. De kommer bort til musikerne etter konserten, tar oss i hånden og takker. Ofte vil de også ta bilder sammen med oss med telefonene sine. Forrige gang vi besøkte voksenopplæringen tror jeg "fotoshooten" tok lengre tid enn selve konserten!

16 konsertsteder denne uken

Onsdag 12. oktober
13:00 - Regionalt møte AP/LO (slagverk)

Torsdag 13. oktober
09.45 - Voksenopplæringen (low brass)
09:45 - Stangnes videregående skole (slagverk)
10:30 - Heggen videregående skole (low brass)
11:00 - Universitetet i Tromsø, Campus Harstad (blåsekvintett)
11:30 - Forsvarets personell og vernepliktssenter (slagverk)
12:00 - Vågsfjord mottak (blåsekvintett)
12:00 - Kvæfjord rådhus (low brass)
13:00 - Statens vegvesen (blåsekvintett)
19:00 - Åpning årsmøte Divisjonsmusikkens venner (slagverk)

Fredag 14. oktober
10:00 - Evenes flystasjon (low brass)
10:10 - Sortland videregående skole (slagverk)
11:00 - INKO avdeling Harstad (blåsekvintett)
11:00 - Ramsund orlogstasjon (low brass)
11:15 - Kystvakta, Sortland (slagverk)
12:00 - Aktivitetssenteret (blåsekvintett)
13:00 - Kanebogen aktivitetssenter (blåsekvintett)


Flere "Ut i felt"-konserter i tiden fremover


Torsdag 3. november

10:30 - Slottet sykehjem (saksofonduo)
12:00 - Bergseng Bo og Servicesenter (saksofonduo)
13:30 - Stangnes sykehjem (saksofonduo)

Fredag 4. november
10:30 - Olavsgården sykehjem
12:00 - Kveldsol sykehjem
13:30 - Stangnes sykehjem

Tirsdag 8. november
Konserter på flere av UNN Harstads avdelinger

Publisert 13. oktober 2016 15:30.. Sist oppdatert 13. oktober 2016 15:55.