aktuelt_2442_lundtildeltstolavsoraktuelt_2442_lundtildeltstolavsorhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20640Forsvarssjef Haakon Bruun- Hanssen gratulerer generalmajor Kristin Lund med tildelingen. Foto: Halvard Bøe/ Forsvaret/media/PubImages/HD2A7061.jpg

Generalmajor Kristin Lund tildelt Den Kongelige Norske St.Olavs Orden

Den får hun for sin fremragende innsats for likestilling.

Ordenen tildeles som belønning «for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten»

Generalmajor Kristin Lund er en offiser som har fått til mye i sin 40 år lange militære karriere. Hun ble i sin tid Norges første kvinnelige generalmajor, da hun ble utnevnt til Generalinspektør for Heimevernet. Hun ble også FNs første kvinnelige styrkesjef, da hun tiltrådte som styrkesjef for UNFICYP på Kypros.

 Forsvaret er en fantastisk arbeidsplass. Mitt råd er å komme seg ut i internasjonale operasjoner, både i FN og NATO, så tidlig som mulig. 


Forbilde for mange

Torsdag ble generalmajor Kristin Lund utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske St.Olavsorden.

Under tildelingen ble det lagt vekt på at hun har vært et forbilde for mange kvinner i Forsvaret, både nasjonalt og internasjonalt.

Lund var stolt og takknemlig for tildelingen.

– Jeg er naturligvis utrolig glad for dette. Det er en god følelse å bli sett for det arbeidet man har gjort i løpet av en lang karriere. En stor takk til forsvarssjefen og de andre som stod bak denne innstillingen. Jeg er svært takknemlig, sier Lund.

 

 

aktuelt_2442_lundtildeltstolavsoraktuelt_2442_lundtildeltstolavsorhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20641Kristin Lund ble tildelt Den Kongelige Norske St.Olavs Orden for sin innsats for likestilling. Foto: Halvard Bøe/Forsvaret./media/PubImages/HD2A7030(1).jpg
aktuelt_2442_lundtildeltstolavsoraktuelt_2442_lundtildeltstolavsorhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20642Den Kongelige Norske St.Olavs Orden deles ut for «utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten». Foto: Halvard Bøe/Forsvaret./media/PubImages/HD2A6985(1).jpg


PIONEER I FN

Lund har i løpet av sin karriere tjenestegjort i en rekke internasjonale operasjoner, spesielt for FN. Innad i FN beskrives Lund som en pioneer som har åpnet en rekke viktige dører for kvinner i militære toppstillinger. Hun var FN sin første (og andre) kvinnelige styrkesjef for deres operasjoner på Kypros. Hun har også vært styrkesjef for UNTSO i Midtøsten.


Skal pensjonere seg

Kristin Lund ble i tillegg takket av for sin lange tjeneste i Forsvaret. Hun skal nå pensjonere seg.

Hennes siste jobb i Forsvaret har vært som styrkesjef for UNTSO i Midtøsten.

Det var også her hun deltok i sin første internasjonale operasjon i 1986. Da som en del av UNIFIL , i verkstedskompaniet.

Pensjonisttilværelse til tross, blir det likevel ingen rolig periode for den nå avtroppende generalmajoren.

– Jeg har blitt bedt om å holde en del foredrag for FN og for andre organisasjoner, samtidig som jeg skal ta opp en del gamle verv i forskjellige organisasjoner. Men det gleder jeg meg til, forteller Lund.

Til de som nå skal starte sin militære karriere, har Lund et klart råd.

– Forsvaret er en fantastisk arbeidsplass. Mitt råd er å komme seg ut i internasjonale operasjoner, både i FN og NATO, så tidlig som mulig. Da lærer du mye, og får med seg viktig lærdom videre inn i karrieren, avslutter Lund.

Publisert 24. oktober 2019 15:28.. Sist oppdatert 24. oktober 2019 15:37.